Image 1
Image 2
Ciornă automată

UNGARIA

Alimentele de bază din țara vecină nu sunt mai scumpe ca în România

Luna august 2023 a adus cetățenilor ungari frica de scumpiri la produsele alimentare de bază. După cele 6 luni în care prețurile au fost plafonate de către Guvernul Ungariei, a venit vremea să se renunțe la măsură.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Acest lucru i-a determinat pe vecini să vină la cumpărături în județul nostru, de frica majorărilor de prețuri, însă au omis faptul că, în același timp, executivul de la Budapesta a introdus obligativitatea ca retailerii să aplice reduceri mai mari la anumite categorii de produse alimentare.
Cu toate că Ungaria are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană în prezent, rata anuală a scăzut în mai pentru a patra lună consecutivă, până la 21,5%. De menționat este faptul că, pentru luna mai, inflația medie anuală a fost de 7,1% în Uniunea Europeană.
Inflație de o singură cifră până la sfârșitul anului?
Rata anuală a inflației ar putea încetini cu până la 15% în luna august, iar până la sfârșitul anului 2023 ar putea fi posibilă o inflație de o singură cifră.
Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat faptul că procesul de reducere a inflației se va accelera la toamnă.
De altfel, pentru a stopa creșterea prețurilor, marii retaileri au fost obligați, de către Guvernul condus de Viktor Orban, să introducă reduceri la anumite categorii de alimente.
Plafoanele la alimentele de bază au fost aplicat la începul anului 2023
Pentru carnea de porc și de pui, lapte, zahăr, ulei de floarea soarelui și făină, Guvernul condus de Viktor Orban a impus o limită maximă de preț de la începutul anului 2023, pentru a-i ajuta pe cetățeni și a-i proteja de inflație, cât de mult posibil. Tot în acest scop, s-au impus plafoane și pentru ratele ipotecare, dar și pentru carburanți.
Acest lucru a fost oarecum în zadar, pentru că mulți cetățeni ungari au venit la cumpărături în județul Satu Mare, de frica prețurilor umflate de agricultori și zootehniști. Ideea este că, în lunile în care producătorii au fost nevoiți să își vândă producția la prețuri de subzistență, nu au făcut profit, iar acum, după eliminarea plafoanelor impuse de guvern, au posibilitatea să își recupereze pierderile.
Turismul transfrontalier pentru cumpărături nu își are rostul
S-au înregistrat ușoare creșteri la carnea de porc și pui, dar și la zahăr, în timp ce prețurile ouălor și făinii au scăzut, în unele supermarket-uri.
Cu toate acestea, nu se justifică gestul unor grupuri de cetățeni ungari de a se organiza în grupuri, pentru a-și cumpăra alimente de bază din supermarketurile din județul Satu Mare. Fenomenul a putut fi ușor observat în parcările unităților comerciale, unde majoritare au devenit autoturismele cu numere de Ungaria.
Turismul transfrontalier pentru cumpărături are loc în ciuda faptului că prețurile la alimente au crescut semnificativ și în România în ultimele luni.
Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns