Joi, 15 aprilie, la Muzeul Judeţean s-a deschis expoziţia dedicată perioadei comuniste, intitulată ,“Amintiri din comunism. Viaţa cotidiană din Satu Mare’’. Aceasta prezintă viaţa sătmărenilor cu aspecte plăcute sau mai puţin plăcute din timpul ,,epocii de aur’’, în special din anii ’70-’80, fiind destinată atât oamenilor născuţi după anul 1989, cât şi nostalgicilor.
La deschiderea expoziţiei au participat sătmăreni din toate categoriile de vârstă. Au susținut scurte prezentări directorul Muzeului Județean – Daniela Bălu, profesorul universitar doctor Claudiu Porumbăcean – șeful Secției de Istorie din cadrul Muzeului şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Cristian Valer Beşeni.
„Aşa cum aţi văzut este o expoziţie atipică pentru perioada comunistă< nu vedeţi însemne de partid, nu vedeţi propagandă, nu vorbim despre familia conducătoare, nici despre torţionari, nici despre ceea ce a însemnat partea umbroasă a acestui regim.
Am vrut să surprindem viaţa cotidiană, să facem o expoziţie dedicată omului simplu, omului de rând: cum trăia el, ce gânduri avea, ce sentimente avea, cum s-a adaptat societăţii în care a fost nevoit să trăiască.
Sunt lucruri simple, mărunte, dar care putem spune că au generat o expoziţie cu un gust dulce-amar pentru că sunt lucruri pe care unii dintre noi poate le-am prins, poate, în copilărie, adolescenţă, maturitate şi sigur nu le putem uita’’, a declarat prof. univ. dr. Claudiu Porumbăcean.
Proiectul a început în urmă cu două luni, atunci când Muzeul Judeţean a demarat o campanie de strângere a obiectelor necesare pentru a realiza această expoziţie. Sătmărenii au răspuns afirmativ şi au donat obiecte din perioada anilor ’70-’80: mobilă, aparate radio, uniforme de pionier şi de şoim al patriei, cărţi, jucării, sticle de lapte sau de Pepsi Cola, dar şi obiecte decorative precum diverse bibelouri şi mileuri. Astfel, la parterul Muzeului Judeţean a fost reconstituit un interior de apartament – o sufragerie şi o bucătărie – cu obiectele specifice acelei perioade.
Tabloul este completat de proiecţii cu secvenţe preluate din Arhiva Televiziunii Române, dar şi de fotografii, atât alb-negru, cât şi color cu maşinile conduse de către români în acea perioadă controversată din punct de vedere istoric.
În timpul vernisajului a rulat o prezentare power-point realizată de muzeograful prof. Mihaela Sălceanu.
„Sunt foarte multe obiecte donate de inimoşi sătmăreni cărora le mulţumesc şi pe această cale. Au vrut să facă un gest de suflet, încântaţi de iniţiativa noastră şi chiar am primit telefoane şi din afara judeţului’’, a mai declarat dr. Porumbăcean.
Astfel, după mai bine 30 de ani de la căderea regimului comunist, expoziţia aminteşte vizitatorilor atât plusurile, cât minusurile epocii, dar realizează şi o legătură între trecut şi prezent.
Fii primul care comentează