Image 1
Image 2

PROTEST SPONTAN

Angajații AJOFM din Satu Mare spun că au cele mai mici venituri din țară

Aproape 40 de salariați din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare au ieșit în fața sediului, în semn de protest și dezaprobare a inechităților salariale existente la nivelul județelor. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi dimineață, între orele 10:00 și 11:00, 35 de angajați de la Satu Mare, dar și cei de la punctele de lucru din Negrești și Carei au ieșit în stradă pentru a semnala existența unor inechități salariale semnificative, comparativ cu veniturile colegilor din alte județe.

 

 

Angajații de la Satu Mare au venituri lunare de 3500 – 3600 de lei, fără sporuri, iar diferențele constatate, prin comparație cu alți colegi din aceeași familie ocupațională poate fi de peste 1500 de lei.

 

 

“Decizia trebuie să reprezinte un act de reglementare cât mai urgent pus în aplicare, care să asigure o restabilire temporară a echilibrului în sectorul bugetar până la momentul aplicării noii legi a salarizării unitare.

 

În acest sens arătăm faptul că, potrivit Legii nr. 202/2006 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, şi H.G. nr. 1610/2006 privind aprobarea Statutului Ageniei Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cu modificările și completările ulterioare, Agenția Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă este o instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, aflată sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, ce are în subordine unități cu personalitate juridică precum agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene şi a municipiului București, servicii publice deconcentrate, centrele regionale de formare profesională a adulţilor şi Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu.

 

În aceeaşi ordine de idei, precizăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, instituţia noastră administrează la nivel local bugetul asigurărilor de șomaj, care este parte componentă a bugetului asigurărilor sociale de stat.

 

Tot în conformitate cu prevederile Legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, pe lângă plata indemnizației de șomaj acordată persoanelor care au rămas fără un loc de muncă, Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare realizează şi măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă”, după cum a declarat Florin Oșan, reprezentant din partea Sindicatul Național.

 

 

Revendicărilor funcționarilor publici din AJOFM se referă și la personal

 

 

Deși majoritatea angajaților instituției au ieșit la protestul spontan, în birourile AJOFM a rămas câte un funcționar pentru a nu stopa complet activitatea.

Reprezentantul protestatarilor, Florin Oșan, a menționat faptul că aceștia vor ieși în stradă în fiecare zi, de luni până joi, în intervalul 10:00 – 11:00, până când cererile lor vor fi luate în considerare de factorii decizionali.

 

 

În cazul în care guvernanții nu vor pleca urechea la doleanțele și solicitările lor, se va trece la grevă, iar atunci niciun sătmărean nu va mai avea acces la serviciile oferite de Agenție, pentru că întreaga activitate va fi blocată.

 

 

Liderul sindical Florin Oșan a făcut referiri, în declarațiile sale, și la organigrama instituției. Acesta spune că numărul actual de angajați ai AJOFM Satu Mare este insuficient, raportat la volumul de lucru.

 

 

În timpul protestului s-au atins și subiecte precum condițiile improprii de lucru, precum și nivelul de salarizare necorespunzător raportat la eforturile depuse pentru îndeplinirea sarcinilor corespunzătoare fiecărui funcționar.

 

 

Suntem profesioniști, suntem dedicați, suntem demni de respect și recunoaștere. Avem dreptul la un trai decent și la o muncă respectată, iar noi cerem exact asta! Este revoltător să vedem cum alți colegi din alte ministere se bucură de beneficii și salarii consistente, în timp ce noi suntem nevoiți să acceptăm de ani buni batjocură și dispreț din partea guvernanților, a celor care ar trebui să ne reprezinte interesele.

 

 

Suntem aici pentru a cere cu tărie condiții de muncă adecvate, personal suficient pentru a face față cerințelor activității noastre și o remunerare pe măsura activității depuse. Cerem respect și tratament echitabil din partea factorilor decizionali. Nu suntem dispuși să acceptăm discriminare.

 

Solicităm o evaluare justă a salariilor noastre în conformitate cu efortul depus și responsabilitățile asumate. Suntem demni de o remunerare pe măsura contribuției noastre la societate. Cerem acordarea drepturilor salariale câștigate în instanță prin sentințe definitive și neacordate, eșalonate pe o perioadă de 5 ani!

 

 

Cerem asigurarea unui mediu de lucru sănătos și sigur, precum și resurse suficiente pentru a ne desfășura activitatea în mod eficient.

Suntem conștienți de cerințele activităților noastre și solicităm alocarea unui personal suficient pentru a face față volumului de muncă și pentru a asigura servicii de calitate.

Solicităm sprijinul publicului și a colegilor noștri din diverse sectoare.

 

Uniți în voce și acțiune, putem determina schimbarea de care avem atâta nevoie”, transmit funcționarii publici ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare, prin vocea liderului sindical Florin Oșan.

 

 

Funcționarii din AJOFM Satu Mare au ieșit în stradă pentru prima dată joi, 16 noiembrie, însă în celelalte județe din țară s-au organizat proteste spontane începând cu ziua de marți, 14 noiembrie.

 

Citește și: https://informatia-zilei.ro/angajatii-caselor-de-asigurari-de-sanatate-renunta-la-proteste/

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with