Image 1
Image 2

PROTEST ÎN ROMÂNIA

Angajaţii de la Poştă se plâng de bani puţini

Pentru a-şi face auzite nemulţumirile şi pentru a lupta pentru drepturile angajaţilor din Poşta Română, Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) a anunţat un program de acţiuni de protest...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… care va începe în data de 9 octombrie 2023 şi se va desfăşura zilnic până pe 13 octombrie 2023, în intervalul orar 10.00 – 12.00. Aceste acţiuni de protest vor consta în organizarea de pichete la sediul Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării din Bucureşti.

Motivele protestelor

SLPR aduce în atenţia publicului o serie de motive grave care au condus la această decizie de a organiza proteste. Unul dintre principalele motive este lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu în Poşta Română. Acest lucru a dus la o situaţie inacceptabilă în care aproximativ 17.000 de angajaţi, ceea ce reprezintă 80% din personal, primesc salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi sau experienţa profesională. Această inechitate salarială nu numai că afectează calitatea vieţii angajaţilor, dar pune şi în pericol stabilitatea financiară a acestora.

Un alt motiv de îngrijorare este riscul uriaş că, odată cu creşterea salariului minim pe economie, programată pentru 1 ianuarie 2024, Poşta Română să intre în procedură de insolvenţă sau să fie nevoită să concedieze un număr semnificativ de angajaţi. Această situaţie ar putea avea un impact devastator asupra angajaţilor şi asupra serviciilor poştale din ţară.

SLPR subliniază şi lipsa politicilor coerente de dezvoltare şi sustenabilitate la nivelul Companiei Naţionale Poşta Română. Această lipsă de viziune strategică amplifică pericolul pierderii de locuri de muncă în rândul angajaţilor din toate departamentele Poştei Române. Cu evoluţia tehnologică şi schimbările în comportamentul consumatorilor, este esenţial ca Poşta Română să identifice şi să implementeze noi linii de business pentru a asigura viabilitatea sa pe termen lung.

De asemenea, angajaţii Poştei Române se confruntă cu o lipsă de transparenţă şi predictibilitate în ceea ce priveşte planurile de management ale companiei. Acest lucru creează incertitudini şi îngrijorări în rândul salariaţilor, în special în rândul celor care sunt aproape de vârsta de pensionare. Aceştia au nevoie de asigurări cu privire la viitorul companiei şi la siguranţa locurilor lor de muncă pentru următorii 5-7 ani.

În plus, SLPR subliniază şi lipsa dialogului social la nivelul Poştei Române, ceea ce agravează nemulţumirile şi îngrijorările angajaţilor şi creşte riscul de conflicte.

Revendicările SLPR

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) face apel la acţionarul majoritar al Poştei Române şi la managementul companiei să ia măsuri urgente pentru a opri declinul acesteia şi pentru a începe un proces de dezvoltare sustenabilă. Aceste măsuri trebuie să includă:

Stabilirea unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu care să reflecte corect competenţele şi responsabilităţile fiecărui angajat.

Elaborarea de politici coerente de dezvoltare şi sustenabilitate care să permită diversificarea serviciilor şi adaptarea la schimbările din piaţă.

Crearea unui dialog social activ la nivelul companiei pentru a implica angajaţii în luarea deciziilor şi pentru a asigura o comunicare transparentă cu privire la planurile de viitor ale Poştei Române.

Asigurarea siguranţei locurilor de muncă şi a calităţii acestora pentru toţi angajaţii, în special în contextul creşterii salariului minim pe economie.

În final, SLPR face apel la solidaritatea publicului şi la sprijinul comunităţii pentru a susţine aceste acţiuni de protest şi pentru a contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru angajaţii din Poşta Română. Este esenţial ca angajaţii să fie trataţi cu respect şi să primească remuneraţia corectă pentru munca lor, iar Poşta Română să rămână un pilon esenţial al infrastructurii ţării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with