Image 1
Image 2
Acasa

Animale

Animale pe cale de dispariție în România

Acestea sunt doar câteva exemple, iar conservarea acestor specii necesită eforturi la nivel global pentru protejarea habitatelor, combaterea braconajului și gestionarea sustenabilă a resurselor naturale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În România și în întreaga lume, numeroase specii de animale se confruntă cu amenințări semnificative care le pun în pericol existența. Printre aceste specii se numără animale terestre, acvatice și aeriene, iar cauzele dispariției lor sunt diverse, inclusiv distrugerea habitatului, vânătoarea excesivă, schimbările climatice și poluarea. Iată câteva exemple de specii de animale pe cale de dispariție în România:

Nurca europeană, Mustela lutreola este un animal din familia Mustelidae ce trăiște în unele regiuni din Spania, Franța, România, Ucraina, Estonia și Rusia. În trecut trăia în regiuni din întreaga Europă. Este similară la înfățișare cu nurca americană. Nurca europeană este o specie în pericol de dispariție. Nurca europeană are blana în totalitate maro, cu excepția buzelor. Se hrănește cu viețuitoare acvatice, dar și cu păsări și mamifere mici.
Râsul este un animal sălbatic pe cale de dispariție în România, așadar râsul carpatin e văzut din ce în ce mai rar în ţara noastră. Chiar și când numărul exemplarelor era mai mare, râsul era unul dintre cele mai discrete animale din România. Râsul vânează iepuri, marmote, veverițe, șoareci și alte rozătoare, bursuci, păsări, oi, vulpi, mistreți, capre negre, căprioare, cerbi. Un râs adult are nevoie de 1,1 – 2 kilograme de carne pe zi.
Capra Neagră. Aceasta are 110-130 de centimetri şi o coadă scurtă. Trăieşte în regiunile înalte din munţii Carpaţi. Perioada de gestaţie durează şase luni, iar iezii devin maturi la vârsta de trei ani. Pericolele naturale la care sunt expuse frecvent caprele negre sunt căderile de stânci, animalele de pradă ca râsul, lupul, ursul sau vulturul.

Zimbrul este și el un animal sălbatic pe cale de dispariție în România, existând foarte puține exemplare pe teritoriul țării noastre. Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1.000 de kilograme și să aibă o înălțime de chiar și peste 1,7 metri. În trecut, zimbrul era prezent pe tot continentul, cu excepția unor zone din Spania, Italia și nordul Scandinaviei.

Castorul a fost unul dintre minunatele animale sălbatice din România, dar în ultimii ani nu au mai putut fi identificate exemplare ale acestei specii. Castorii trăiau în toată ţara, dar acum se încearcă repopularea în judeţul Braşov. Castorul a dispărut din cauza vânatului pentru blană şi carne. Castorul este mai mare animal din specia rozătoare din Europa și poate ajunge la 20 de kilograme. Este un rozător ierbivor şi construiesc baraje din lemne, crengi sau iarbă.

Acestea sunt doar câteva exemple, iar conservarea acestor specii necesită eforturi la nivel global pentru protejarea habitatelor, combaterea braconajului și gestionarea sustenabilă a resurselor naturale. Este esențial să conștientizăm importanța diversității biologice și să acționăm pentru a proteja aceste specii în pericol de dispariție.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ

Nemulțumiri la adresa deținătorilor de oi fără performanţe

După ce în urmă cu aproximativ 6 ani, apoi după scufundarea în 2019 a navei cu oi 14.000, în Portul Midia,

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now