Image 1
Image 2

DRUMURI PUBLICE

Obligaţii minime pentru circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor de transport tractate de animale

Obligaţii minime pentru circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor de transport tractate de animale
De ani de zile, forurile legiuitoare din România au stabilit ca obligativitate existenţa între localităţi a drumurilor ocolitoare, dar în egală măsură, şi obligaţii pentru căruţaşii ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. care circulă pe drumurile publice. Ştiut fiind faptul că în multe localităţi din ţară, inclusiv între satele de la noi din judeţ nu există acele atât de necesare drumuri ocolitoare menite a descongestiona circulaţia, dar şi de a oferi o anume siguranţă traficului auto, periodic revine în atenţie aceste aspecte care-şi aşteaptă rezolvarea cu implicarea financiară a guvernelor. Şi asta în ciuda faptului că în ultimii 20 de ani, în unele zone din ţară, inclusiv la noi în judeţ, efectivele de cai au scăzut cu peste 75%, ca urmare a pierderii „obiectului muncii”. Chiar şi în aceste condiţii, oamenii aflaţi la volan se întâlnesc pe drumurile publice, inclusiv cu căruţaşi care ignorând normele minime de circulaţie, conduc atelajele sub influenţa alcoolului, fără dotările obligatorii şi te miri în ce alte condiţii.

 

 

Norme minime de dotare a căruţelor şi a harnaşamentului

 

 

 

Potrivit reglementărilor, mijloacele de transport cu tracţiune animală trebuie să aibă în partea din faţă montate două dispozitive fluorescente de culoare albă, iar în spate, două dispozitive reflectorizante roşii. În cazul circulării pe vreme de ploaie sau condiţii meteorologice deosebite, căruţele trebuie să aibă  în partea laterală stângă, cu cel puţin o lumină de culoare albă sau galbenă, situată mai sus de nivelul roţilor. Este necesar ca pe harnaşamentul cailor să fie aplicate dispozitive reflectorizante, iar circulaţia să se desfăşoare pe acostament sau cel puţin în imediata lui vecinătate pentru a nu stânjeni traficul auto.

 

 

Câteva obligaţii ale conductorilor de atelaje

 

 

Dacă au fost stabilite condiţii minime de dotare a mjloacelor de transport cu tracţiune animală şi a harnaşamentului, sunt stabilite prin lege şi câteva obligaţii ale conductorilor de atelaje.

 

 

Iată câteva din aceste obligaţii: conducerea  animalelor să se facă astfel încât acestea să nu constituie un pericol pentru el şi ceilalţi participanţi la trafic; să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabilă a drumului public; să nu conducă vehiculul când se află sub influenţa alcoolului, a produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora; să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul şi să se asigure că din faţă sau din spate nu circulă vehicule cărora le poate pune în pericol siguranţa deplasării.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Bugetele consiliilor județene vor fi suplimentate pentru a acoperi costurile de neutralizare a cadavrelor de animale

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with