Image 1
Image 2

GER ÎN ROMÂNIA

ANM anunță cod galben de ninsori și viscol la sfârșitul săptămânii

Un val de aer rece va cuprinde întreaga țară, aducând cu sine temperaturi scăzute și ger, anunță Administrația Națională de Meteorologie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

S-a emis o avertizare de cod galben și vânt puternic pentru Carpaţii Orientali şi Occidentali, precum şi pentru vestul Carpaţilor Meridionali.

 

Avertizarea este valabilă până vineri dimineață, iar pentru altitudinile mari se anunță ninsori abundente și viscolite.
Florinela Georgescu, director de prognoză la Administrația Națională de Meteorologie, a declarat că de săptămâna viitoare o masă de aer rece va cuprinde România și temperaturile vor coborî la limita înghețului.

 

Potrivit ANM, până vineri, la ora 10.00, în Carpaţii Orientali şi Occidentali, precum şi în vestul Carpaţilor Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze de 60…80 km/h, iar pe creste (în general la altitudini de peste 1700 m), rafalele vor depăşi 90…100 km/h şi va fi viscol. Intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h, se vor semnala local şi în restul teritoriului, a transmis ANM.

 

Avertizare pentru Satu Mare

 

De asemenea, este cod galben de precipitaţii moderate cantitativ în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi în nordul Carpaţilor Orientali. Sunt vizate judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Mureş.

 

 

“Temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1700 m şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, cu depunere de strat nou de zăpadă”, a mai transmis ANM.

 

Florinela Georgescu a declarat că până la finalul săptămânii temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale perioadei. “Nu vor fi ninsori în zonele joase, deoarece maximele termice până la final de săptămână vor ajunge la 16 grade Celsius.

 

Abia la începutul săptămânii viitoare sau duminică așteptăm o răcire a vremii, o schimbare, o revenire la normalul perioadei, la temperaturi care să coboare la limita înghețului în toate nopțile și chiar și pe timpul zilei, săptămâna viitoare.

 

Vedem ce se pregătește sau ce ne așteaptă în următoare perioadă pentru că masa de aer foarte rece care este acum în partea de nord, nord-est a Europei, unde au fost temperaturi foarte scăzute în ultimele două zile, tinde să se extindă și să influențeze și țara noastră”, a declarat Florinela Georgescu.

 

De duminică însă, în nordul țării, vremea se răcește, a mai precizat aceasta. Temperaturile foarte scăzute sunt generate de o masă de aer polar arctică, care se va apropia și va pătrunde și asupra țării noastre, o pătrundere treptată care se va manifesta începând de duminică și până spre jumătatea săptămânii următoare.

 

Cel mai frig, judecând după materialele pe care le avem acum, va fi luni, marți și miercuri, zile în care, mai ales în Moldova, temperaturile vor fi foarte scăzute, atât nopțile dar și pe parcursul zilelor.

 

Citește și:

Avertizare imediată de vânt puternic în aceste localități din Satu Mare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with