Image 1
Image 2

RECORD

Anul 2023, cel mai cald din istoria măsurătorilor pentru România

Ministerul Mediului a anunțat că 2023 este cel mai cald din istorie pentru România cu o temperatură medie de 12,5 grade și o abatere termică de 2,3 grade față de normalul perioadei 1981-2010.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cel mai cald an din istorie a avut și cel mai călduros Crăciun. Totodată, intervalul 2012-2023 devine cea mai caldă perioadă de 12 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform Administrației Naționale de Meteorologie.

 

Potrivit Serviciului pentru schimbări climatice Copernicus, și la nivel european 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, iar oamenii de știință avertizează că încălzirea globală, perioadele de secetă severă, vor continua în condițiile în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere – se arată în comunicatul Ministerului Mediului.

 

Potrivit ministerului, ”tendința actuală a încălzirii globale este rezultatul activităților antropice (probabilitate de peste 95%) și se desfășoară cu o rată fără precedent.

 

Gazele cu efect de seră, dioxidul de carbon, metanul, oxidul de azot, sunt rezultatul, în special, al arderii combustibililor fosili, iar în prezent depășesc semnificativ nivelurile preindustriale. Omenirea emite, în prezent, aproximativ 40 de gigatone de CO2 pe an. Pentru a rămâne în limitele Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 grade C, cantitatea totală de Carbon pe care o mai putem emite e de aproxinativ 250 de gigatone. Corelând și alți factori care contribuie la încălzire, timpul care ne-a rămas pentru a reduce total emisiile este de aproximativ 5 ani”.

 

Tot Ministerul Mediului afirmă că în vederea combaterii încălzirii globale, s-a discutat despre efectele acesteia în adrul mai multor conferințe și s-au adoptat tratate menite să reglementeze acțiunile necesare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

 

”Încălzire continuă înseamnă că fenomenele meteorologice extreme – care s-au agravat deja – vor deveni și mai frecvente și mai intense, agravând pagubele și pierderile de vieți omenești cauzate de secete, inundații, uragane și incendii. Tendințele acestea ne afectează pe toți și nu mai poate nega nimeni că activitatea umană a pus o presiune prea mare asupra naturii, iar măsurile care sunt impuse prin acorduri internaționale, prin reducerea emisiilor de carbon, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră devin absolut necesare”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

 

CITEȘTE ȘI:

Se mai poate solicita ajutor la încălzire pe 4 luni

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with