Image 1
Image 2

O NOUĂ ACHIZIȚIE

Aparat de 300.000 de euro în municipiul Satu Mare pentru testarea antidrog

Autoritățile din județul Satu Mare continuă să se lupte cu un fenomen care a capătat amploare în ultimii zece ani: consumul și traficul de droguri și alte substanțe interzise.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Una dintre cele mai recente măsuri se referă la achiziționarea unui instrument prin care se pot depista toate tipurile de droguri existente.

 

Chiar dacă analizele de sânge nu pot identifica în prezent toate substanțele ilegale consumate de o persoană, acest aparat ultraperformant vine în sprijinul Serviciului de Medicină Legală, fiind singurul de acest gen din zona județului Satu Mare.

Costurile cu acest aparat care urmează să fie achiziționat ajung la 300.000 de euro, o sumă colosală.

 

Lupta împotriva consumului de droguri va beneficia de un instrument redutabil asigurat de Primăria Satu Mare.

La solicitarea DIICOT și a Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare, Primăria Satu Mare va cumpăra un aparat pentru depistarea tuturor formelor de droguri, inclusiv a celor din categoria drogurilor sintetice, așa-zisul drog cristal și al mefedronei.

 

Aparatul este unul ultramodern și vine în sprijinul Serviciului de Medicină Legală.

Investiția se ridică la 300000 de euro, iar pentru că un asemenea aparat nu există în zonă, mai multe categorii de droguri nu pot fi depistate în prezent la analizele de sânge“, informează Primăria municipiului Satu Mare.

 

Fenomenul trebuie stopat de autorități

 

Din nefericire, tot mai mulți conducători auto din România, mulți dintre ei proaspeți deținători ai permisului de conducere, sunt depistați de polițiști conducând sub influența substanțelor interzise.

 

În timp ce șoferii care erau prinși conducând sub influența băuturilor alcoolice au, de obicei, peste 40 de ani, cei care consumă droguri au între 18 și 35 de ani.

 

Ceea ce îi îndeamnă pe agenții de la „Rutieră” să îi oprească pe aceștia este stilul de condus haotic, iar substanțele care cauzează un astfel de comportament extrem de periculos pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic sunt identificate cu ajutorul aparatului DrugTest.

 

Din păcate, acesta nu este precis, dând rateuri în aproximativ 50 % dintre testările efectuate, după cum informează reprezentanții Serviciului de Medicină Legală. Tot aceștia au fost cei care au recomandat, la nivel național, înlocuirea testelor antidrog obișnuite, cu unele performante, astfel încât persoanele incriminate dintr-o eroare de testare să nu mai aibă de suferit din punct de vedere legal și financiar.

 

Ce teste se folosesc acum în Poliția Română?

 

Agenții de la Poliția Rutieră din România au în dotare aparate DrugTest marca Dräger, iar modelul folosit de aceștia se numește DrugTest 5000. Cea mai mare parte a forțelor de poliție din lume folosește atât etiloteste și etilometre, cât și aparate de testare pentru depistarea drogurilor fabricate de producătorul german.

 

Aparatele de depistare a drogurilor Dräger DrugTest 5000 ajută de mulți ani forțele de ordine să-i identifice pe cei care încalcă legea, să aplaneze conflictele și să aducă dovezi de necontestat în justiție.

Acest dispozitiv utilizează probele de salivă prelevate de la conducătorii auto și în general are rezultate la fel de bune și de precise precum testele de sânge.

 

Aparatul DrugTest de depistare a substanțelor interzise constă dintr-un kit special de testare de unică folosință. Kiturile de testare și sistemele de diagnostic sunt complet igienice și neinvazive și pot fi folosite, alături de analizoarele de droguri, atât pe post de echipamente portabile, cât și echipamente staționare.

 

Din păcate, după cum s-a menționat, precizia cu care aceste teste redau realitatea este de doar 50%, în timp ce oameni nevinovați ajung să fie cercetați și lăsați fără permis de conducere, după cum a precizat Serviciul de Medicină Legală.

 

Citește și:

Traficant de droguri prins în flagrant la Satu Mare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with