Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

APIA mai are de autorizat 12.000 de fermieri maramureseni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fermierii maramureseni care intentioneaza sa solicite sprijinul pe suprafata mai au putin timp la dispozitie pentru depunerea cererilor de plata, termenul limita fiind 17 mai. Potrivit monitorizarii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), pana joi, 13 mai, au fost depuse 950.077 cereri, pentru o suprafata de aproximativ 6,2 milioane hectare.

In Maramures au solicitat sprijin aproape 34.000 de cetateni. Pentru a beneficia de aceasta subventie pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la centrele APIA din judet, pana luni, o singura cerere de plata. Pentru depunerea cererilor de plata incepand cu 18 mai se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa 11 iunie, cererea de sprijin nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs.

Doua fonduri europene si bugetul statului asigura subventii

In ceea ce priveste Campania SAPS 2009, agentia a platit, pana in prezent, 784 milioane euro, pentru 82% din suprafata solicitata de fermieri.

Dupa cum ne-a informat Ioan Branzei, director coordonator adjunct APIA Maramures, la aceasta data mai sunt de autorizat 12.000 de fermieri, pentru a putea beneficia de plata pentru terenul lucrat. Pana vineri, 21 mai, 95% dintre cei 34.000 de fermieri maramureseni vor fi autorizati de APIA. Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata aferente anului 2009, Romania beneficiaza de un pachet financiar de 1.198.265.487 euro, din care aproximativ un miliard de euro reprezinta fonduri europene nerambursabile.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns