Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ampla, mai precis, zgomotoasa acțiune de eliminare a corupților din  rândul partidelor, se înscrie în programul competițional dintre PNL și PSD. Pornită concomitent de ambele partide, acțiunea de curățenie îi vizează în primul rând pe parlamentari. Slavă Domnului, au de unde da afară, numărul acestora trecând cu peste o sută datorită modificărilor aduse Legii electorale. Indiferent de numărul parlamentarilor, majoritățile se fac după aceeași regulă. Cine are mai mulți face guvernul. Nu contează cum îi adună, după ce criterii, dacă sunt sau nu urmăriți penal.

Este o chestiune simplă, de aritmetică politică.
Dincolo de declarațiile care dau bine la public, se ascunde credința fiecărui partid că la celălalt se află mai mulți penali. Eliminarea lor ar putea conduce la modificarea majorității actuale. În mod sigur se fac calcule, liste cu posibili ejectați. PNL speră că va avea de câștigat. Se vorbește despre un număr apreciabil, de circa 46 de parlamentari cu probleme. Nu știm câți dintre aceștia sunt cu adevărat vinovați. Nici nu se va ști până la o sentință definitivă, care ar putea veni peste ani de zile.

Din perspectiva unei justiții corecte nu este o acțiune cinstită. Etic este, totuși, eliminarea din viața publică a celor asupra cărora planează bănuieli. Însănătoșirea clasei politice nu presupune neapărat o sentință judecătorească. Dacă o sută, o mie de cetățeni, dacă întreaga opinie publică plasează un politician în rândul corupților, spre binele partidului din care face parte, suspectatul trebuie să facă un pas în spate. Așa ar trebui să procedeze partidele care își fac din lupta împotriva corupției un titlu de glorie.

Se mai ivește o problemă. Ce se întâmplă dacă și asupra liderilor planează bănuieli de corupție? Numele lui Vasile Blaga este vehiculat în dosarul Microsoft. Victor Ponta are un cumnat arestat preventiv. Alina Gorghiu este printre inițiatorii proiectului de lege prin care se cerea transferarea Registrului Comerțului către Camera de Comerț, iar Mihail Vlasov este deja condamnat pentru că ar fi stat în spatele acestui proiect de lege. Liviu Dragnea este implicat în dosarul referendumului, instrumentat de DNA. Exemplele se pot extinde la toate partidele. De sus până jos, în toate partidele, sunt persoane suspectate, persoane, netrimise în judecată, dar cu o imagine publică dezastruoasă.

Nu știm dacă se ține o statistică a lor, la nivelul fiecărui partid. Dacă este o luptă pe viață și pe moarte între partide, e de presupus că PNL face lista corupților din PSD și invers, PSD întocmește lista corupților din PNL. Mass media face clasamente, întocmește și ea o statistică.
Sindicatele, asociațiile civice nu se pot lăsa mai prejos. Presupunem că SRI este și mai scrupulos. Este mai palpitant și mai benefic să urmărești politicieni corupți decât să alergi după teroriști, reali sau inventați.

Competiția dintre PNL și PSD va continua și la alte sporturi, dar întrecerea pe depistarea și eliminarea corupților este testul suprem, proba de maraton. La final, dacă va exista o finalitate, s-ar putea ca aritmetica politică să ne ofere exact aceeași proporție între putere și opoziție, corupția  fiind direct proporțională cu ponderea fiecărui partid.

Competiție electorală pe Tik Tok

Se vorbește atât de mult despre campania electorală, de fapt despre campaniile electorale pentru că sunt atât de multe anul acesta încât nici nu le mai putem număra.

Mesaje optimiste

Dacă am avea în fiecare lună câte o sărbătoare precum 24 Ianuarie foarte probabil am avea un altfel de discurs politic.