Image 1
Image 2

Artişti, scriitori, critici de artă, au readus opera lui Aurel Popp în actualitate

Deschidere Expo Aurel Popp
Dacă joi, 28 ianuarie, la Muzeul de Artă din Satu Mare, cu ocazia deschiderii expoziţiei permanente Aurel Popp, au participat oficiali judeţeni şi o serie de cunoscuţi ai familiei artistului, iată că vineri, 29 ianuarie, au participat la vernisaj în bună parte artişti plastici sătmăreni, maramureşeni, o serie de oameni de cultură şi iubitori de artă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Deschidere Expo Aurel Popp
Deschidere Expo Aurel Popp

 

 

Dacă joi, 28 ianuarie, la Muzeul de Artă din Satu Mare, cu ocazia deschiderii expoziţiei permanente Aurel Popp, au participat oficiali judeţeni şi o serie de cunoscuţi ai familiei artistului, iată că vineri, 29 ianuarie, au participat la vernisaj în bună parte artişti plastici sătmăreni, maramureşeni, o serie de oameni de cultură şi iubitori de artă.

 

 

 

Aşa cum s-a subliniat în cuvântul de deschidere al manifestării onorată de un public select, reamenajarea expoziţiei Aurel Popp reprezintă o modalitate de a aduce arta autentică de valoare la întâlnirea cu publicul sătmărean.

 

 

Despre viaţa şi activitatea artistului plastic au prezentat informaţii deosebit de interesante colegele noastre Ioana Zaharia şi Ioana Vladimirescu. Aurel Popp a excelat în o serie domenii ale artei platice, dovedind măiestrie în elaborarea sculpturilor, în arhitectură, dar şi în ceea ce priveşte grafica şi pictura.

 

 

[imagebrowser id=5579]

 

 

 

Felicitări pentru organizatori

Prefectul Eugeniu Avram, prezent la această manifestare care dovedeşte că şi o margine de ţară poate deveni centru, a felicitat organizatorii atât pentru idee, cât şi pentru realizare. Satu Mare are în acest moment o expoziţie modernă, care poate concura cu multe manifestări similare din oraşe europene şi chiar capitale cu tradiţie în cultură şi artă. Expoziţia este încă un prilej de a prezenta turiştilor din ţară şi din străinătate valorile culturale sătmărene.

 

 

Iuliu Ilyes, fostul primar al municipiului Satu Mare, şi-a exprimat bucuria că după mai mulţi ani, în reşedinţa de judeţ se aduc în atenţie publică lucrări de artă de o valoare deosebită. Pictorul Aurel Popp şi-a recăpătat locul pe care-l merită în peisajul artistic şi cultural al Sătmărului, odată cu redeschiderea acestei expoziţii permanente. Este lăudabil, a menţionat fostul primar, că o iniţiativă din mediul privat a fost acceptată şi apoi susţinută în sensul materializării acestei expoziţii. Autorităţile au asigurat suportul material în acest sens.

 

 

Poetul şi gazetarul pensionar Grigore Scarlat a rememorat întâlniri ale sale cu membrii familiei Aurel Popp, demersurile sale pentru a mediatiza viaţa şi opera marelui artist plastic în presa locală, dar şi naţională. Tot ca urmare a demersurilor sale la Judeţeana de Partid din acele vremuri, strada Turbinei, pe care a locuit artistul, a devenit în timp strada Aurel Popp. Opera lui Aurel Popp surprinde o serie de ipostaze din oraşe precum Baia Mare, Satu Mare şi Carei.

 

 

 

Puţine muzee dispun de resurse pentru colecţii

Artistul plastic băimărean Gyori Csaba a prezentat în câteva cuvinte situaţia artei plastice din Maramureş, apoi a subliniat faptul că redeschiderea la Satu Mare a expoziţiei permanente Aurel Popp reprezintă un demers lăudabil. Opera artistului este scoasă iar în lume. Băimăreanul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că mai toate muzeele din ţară nu dispun de resursele financiare necesare pentru a achiziţiona şi a constitui colecţii din creaţiile semnate de artiştii plastici în ultimii 25 de ani. Prin lucrările expuse în cadrul expoziţiei vernisate s-a dovedit dacă mai era cazul că Şcoala de pictură băimăreană n-a rămas numai în Baia Mare. Expoziţia parcă vine să demonstreze o anume unitate în cadrul regiunii, nu neapărat a fostei regiuni administrativ teritoriale.

 

 

Într-o pauză de respiro s-a subliniat faptul că expoziţia reuneşte peste 100 de lucrări de artă, fiind vorba doar despre un preambul al altei expoziţii. Colecţia Aurel Popp deţinută de Muzeul de Artă Satu Mare oferă posibilitatea de a organiza alte şi alte expoziţii.

 

 

 

Parteneriat reuşit

Peter Szocs, directorul adjunct al Muzeului Judeţean Satu Mare, s-a manifestat mulţumit de rezultatele acestui parteneriat realizat de instituţia gazdă cu mediul privat. Prin redeschiderea expoziţiei permanente s-a realizat restituirea în parte a ceea ce înseamnă arta sătmăreană în general şi a celei semnate Aurel Popp în special. Şi pe mai departe trebuie să se pună umărul la prezentarea artei şi culturii sătmărene. Este deosebit de important faptul că în cadrul acestei expoziţii sunt expuse şi o serie de lucrări valoroase ale unor contemporani ai lui Aurel Popp precum Andrei Litteczky, Tatz Kalman, Nagy Oszkar, Alexandru Mohy, Ziffer Sandor ş.a.

 

 

Prezentă la vernisaj, Laura Ghinea, preşedinta Filialei Maramureş a Asociaţiei Artiştilor Plastici din România, şi-a manifestat bucuria că a fost invitată la un asemenea eveniment de excepţie. A prezentat preocupările colegilor săi de a dovedi până în toamna acestui an că municipiul Baia Mare ar putea deveni în anul 2021 – Capitală Culturală Europeană. A lansat artiştilor plastici sătmăreni chemarea de a contribui cu sugestii măcar pentru ca preocupările băimărenilor să poată deveni o reuşită. Şi-a exprimat convingerea că până în toamna acestui an “Colonia pictorilor” va redeveni funcţională.

 

 

Profesorul, pictorul şi graficianul Muhi Sandor a prezentat asistenţei câteva amintiri ale sale despre pictorul Aurel Popp, despre omul deosebit de sociabil, cel căruia îi plăcea să privească desene realizate cu stângăcie de o serie de copii. Ba mai mult, profesorul Muhi şi-a amintit faptul că înainte de moarte, pictorul Aurel Popp a bătut pe la porţile cunoscuţilor şi prietenilor de pe stradă pentru a-şi lua rămas bun.

 

 

A intervenit apoi Dumitru Păcuraru, cel care alături de fiica sa Oana Mirabela şi un colectiv numeros a lucrat la amenajarea expoziţiei. A subliniat faptul că de-a lungul timpului, pe parcursul organizării manifestării expoziţionale a avut privilegiul să răsfoiască peste 7.800 de file cu scrieri, notiţe şi schiţe ale lui Aurel Popp, dar şi scrisori primite de artist de la prieteni.

 

 

 

Pavel Şuşară a făcut lumină în privinţa apartenenţei artistice a lui Aurel Popp

Cuvântul de încheiere a aparţinut criticului de artă Pavel Şuşară, cel care a căutat ca prin discursul său să facă lumină în ceea ce priveşte apartenenţa artistică a lui Aurel Popp. Prin redeschiderea expoziţiei permanente, spunea criticul, se realizează o atmosferă similară cu aceea pe care un scriitor ar descrie-o, dar fără să se facă simţit în carne şi oase personajul principal al romanului, cu trimitere directă la Oana Mirabela Păcurar, la rândul său artist plastic, care în ciuda faptului că este curatorul expoziţiei, a preferat să rămână în plan secund.

 

 

Pavel Şuşară a ţinut să facă descrieri ale aşa numitelor şcoli de pictură, cu referire la Şcoala Nordică, aceea care s-a făcut simţită pe aceste meleaguri nu înainte de a fi împărtăşită în Austria, Ungaria ş.a., dar şi cea Răsăriteană, de la Balcic. Între cele două şcoli, există diferenţe remarcabile. Pictorii care au îmbrăţişat şcoala nordică o dovedesc prin faptul că lucrările lor sunt cu mai puţină lumină, au pe alocuri tenta dramatică, nu de puţine ori predomină vegetaţia, iar soarele de regulă lipseşte. Această linie artistică are o multitudine de subiecte şi este monostilistică, în vreme ce linia Balcic este monotematică şi multistilistică.

 

 

Având în vedere cele de mai sus, a punctat criticul de artă, este lesne de înţeles în ce linie se încadrează lucrările lui Aurel Popp, fiind enumerat între cei mai importanţi iconografi, dovedind abilităţi în construcţie şi limbaj.

 

 

Printre participanţii la acest vernisaj i-am mai menţiona pe< Radu Ciobanu, Alexandru Zotta, Aurel Ţenţ, Lora Scripor însoţită de un grup de elevi de la liceul al cărui mentor spiritual este Aurel Popp, Ioan Nistor, Ştefan Haiduc, Holczli Iosif, Adrian Pop, Flaviu Simu, Ioan Leitner, Turos Lorand, Ioan Sălăgeanu, Georgeta Govor, Angela Munteanu, Alexandru Ardelean ş.a.

 

 

5 comentarii

  1. @orosz !, Cand sustin ceva sa sti ca sunt documentat !. Am citit si eu articolul in cauza si stiu despre ce-i vorba. Pot sa-ti spun ca in forma prezentata este o mare porcarie . Consider ca Parcul Central (“Libertatii”) ar trebui protejat de tot feluri de chiciuri de prost gust si de nationalisme indiferent din partea de unde vine. Sper ca cei care sunt in masura sa fie mai chibzuiti si mai civilizati si sa nu emita autorizatie pt. amplasarea acestuia in Parcul Central. Amplasati oriune doriti altundeva numai in Parcul Central NU !. Strica aspectul orasului si dauneaza comunitatilor conlocuitoare !. ( Nu doresc ca Parcul Central sa devina Parcul Monumentelor si Statuilor !)

  2. Cu privire la articolul : ” Statuia Limbii Române, o provocare pentru consilierii locali sătmăreni” parerea opiniei publice nu va intereseaza ? ( aveti STOP la comentarii…) sau ati trecut numai asa pt. voi ca sa va simtiti in treaba.

Lasă un răspuns

Connect with

ATENȚIONARE ÎN SATU MARE

Parcări care încurcă autobuzele

Compania de transport în comun Transurban transmite vineri, 10 noiembrie 2023, un avertisment ferm către călători în legătură cu parcările neregulamentare care au devenit o sursă constantă de întârzieri și inconveniente pentru serviciile de autobuz.