Image 1
Image 2

CAZUL GHEBOASĂ

Artistul invitat la Untold a împărțit internetul în două

Tânărul interpret Gheboasă a fost invitat la Untold, însă a stârnit numeroase controverse, pe lângă aprecierile adolescenților care i-au văzut prestația de la festival. Majoritatea românilor sunt revoltați că artistul a fost lăsat să cânte, în pofida mesajelor care incită la încălcarea a numeroase norme sociale și morale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Chiar mai mult de atât, acesta a interpretat melodii prin care se promovează discriminarea, rasimsul și sexismul, fiind criticat pentru versurile folosite pe scena secundară de la Cluj.
Cătălin Țone, expert antidrog, l-a criticat pe artist pentru că a încurajat consumul de stupefiante, îndemnându-i, în același timp pe părinți să își supraveghze copiii și să fie atenți la ce modele îți aleg.
De asemenea, psihologul Mihai Copăceanu este de părere că versurile pieselor de genul acesta nu pot neapărat să îi determine pe adolescenți să se arunce în patima consumului de droguri, însă pot influența covârșitor comportamentul și alegerile celor care ascultă astfel de mesaje, și se poate ajunge la crearea dorinței de consum de stupefiante.
„Muzica influențează în primul rând persoanele care ascultă un anumit gen de muzică, persoane care se identifică cu versurile, ritmul și artistul. Cu alte cuvinte, ne putem lăsa influențați de mesajul unor melodii pentru că ne identificăm cu el, rezonăm cu el, trăim în sensul mesajelor transmise de melodii. Iar unii artiști creează anumite melodii respectând nu doar genul, cât și tipologia mesajului. Muzica nu te poate influența să consumi alcool sau droguri dacă tu, ca persoană, ai deja o atitudine și o poziție împotriva drogurilor. Cu toate astea, ce mă îngrijorează pe mine este aspectul acesta deloc subtil și subliminal al versurilor, mesajul direct care incită la ură, la încălcarea legii și a unor norme sociale și morale, și mai ales la discriminare, sexism sau rasism. În cazul tinerilor, există o predispoziție a unora care, la un anumit moment în dezvoltarea lor, preferă să asculte un anumit gen de muzică și nu alt gen. De aceea nu sunt de acord cu permiterea și promovarea în spațiile publice, pe scenele mari, a unor melodii care incită la ură, la dispreț, la atitudini și comportamente sexiste, discriminatorii sau, mai grav, la agresiuni sexuale și viol“, spune Mihai Copăceanu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with