Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
S-a discutat atât de mult despre economisire, despre măsurile care trebuie luate pentru a nu depăşi deficitul bugetar încât avem impresia că deja s-a rezolvat problema.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În primele zile Marcel Ciolacu a lăsat impresia că este mai dinamic decât Nicolae Ciucă. Ba chiar i-a avertizat pe bugetari că îi va pune la lucru de le vor sări capacele. S-au lansat diverse variante pentru reducerea cheluielilor pentru  ca la urmă să se ajungă la un final fericit: se vor tăia cheltuielile pentru posturile neocupate din sistemul de stat.

 

Această anomalie logică nu se poate explica decât prin bancul  despre zgârcenia scoţienilor. Un copil intră în casă şi îi spune tatălui său că a făcut o economie de 50 de cenţi. Cum? îl întreabă tatăl. Am alergat după autobuz. Tata îl ceartă. Prostovane, îi zice, puteau face o economie mult mai mare dacă alergai după un taxi.

 

Greu de acceptat logica după care Marcel Ciolacu a ajuns la concluzia că se face economie dacă blochezi în continuare locuri de muncă din sistemul bugetar.  Este o economisire doar pe hârtie. Este ca şi cum nişte pompieri ar arunca apă pe o casă de pe altă stradă nu pe casa în flăcări.
Nimeni nu este atât de naiv să nu înţeleagă că, de fapt, premierul Marcel Ciolacu este cu gândul la alegerile de anul viitor. Cum să te atingi de un segmental populaţiei  atât de mare când ai nevoie de voturile lor?

 

La ultima numărătoare a reieşit că 1 280 000 de persoane sunt angajate la stat.
Ce soluţii propune guvernul?

 

Marcel Ciolacu declara recent că se gândeşte să renunţe la 200 000 de persoane. Dar nu din cele ocupate, ci de posturi din organigramă. Ce fel de economisire este asta?

 

În primele şase luni salariile în sitemul de stat s-a ridicat la 57 de miliarde de lei. Prin eliminarea posturilor din organigrame s-ar ajuge la o economisire de 10 miliarde pe an. Pe români este posibil să îi păcălească domnul Ciolacu, nu însă pe funcţionarii de la Bruxelles care cer reducerea deficitului bugetar. Altfel nu ne dau banii din PNRR.

 

Concomitet cu aceste reduceri pe hârtie,  lucru convenit  de  ameble partide de la guvernare, guvernul Ciolacu pregăteşte majorarea taxelor, a TVA-ului. Lovitură de graţie pentru foarte multe firme, mai ales mici. Creşterea economică, atâta câtă este, va scădea, iar banii aduşi la buget nu vor fi cei scontaţi. O spune Ludovic Orban, dar o ştie toată lumea.

 

A mări taxele în criză contravine legilor economiei de piaţă. Contravine şi promisiunilor făcute de PNL şi PSD că nu vor mări taxele. Probabil cred că majorarea TVA-ului nu  se pune la socoteală.
Pe fondul acestor creşteri partidul care stă la pândă, vânând fiecare greşeală a guvernanţilor, va creşte şi mai mult. Este posibil să ajungem în situaţia  din Spania unde, după alegeri, nu poate forma un guvern din cauza ascensiunii unui partid suveranist.

 

Cu sau fără măsuri de economisire, prin majorarea TVA-ului PSD şi PNL vor scădea în sondaje.
În acest fel va apare soluţia alternativă: votarea alianţei de dreapta formată în jurul USR şi PMP şi AUR. Dacă aşa guvernează PSD, aşa rezultate va avea.