Image 1
Image 2

Intrăm în luna retrospectivelor după turbulentul an 2023

Am intrat în ultima lună a anului 2023. Un an mai mult sau mai puțin pregătitor pentru seria celor patru rânduri de alegerilor din 2024.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ca în fiecare an, decembrie este luna cadourilor, dar și luna retrospectivelor. Ce nu s-a făcut, deși se putea face, ce s-a făcut rău, ce s-a făcut bine?

 

Cum cetățenii obișnuiți nu pot fi trași la răspundere pentru modul în care s-au comportat, decât dacă au încălcat legea, singurii care pot fi luați la întrebări sunt politicienii, șefi de instituții, parlamentari, primari, dar și consilieri, deși bieții consilieri de cele mai multe ori nu au decât un rol decorativ.

 

Dar așa cum sunt, fără putere de decizie personală, lupta pentru obținerea a cât mai mule locuri de consilieri este dură, crâncenă.

 

În urmă cu ceva ani un partid, PNL, a născocit o meserie care nu există: consilierul de pe strada ta. Rezultate spectaculoase nu a obținut, dar găselnița a creat impresia că alesul este vecinul tău, senzația că omul pe care-l votezi stă pe aceeași stradă cu tine, alegătorul.

 

Asta în cazul alegerilor locale și, parțial, în cazul alegerilor parlamentare. Ce te faci însă cu alegerile prezidențiale, când candidatul poate fi din altă parte, departe de  localitatea în care locuiești?

 

Am avut ocazia să asistăm cu toții, de departe, la turneul președintelui Klaus Iohannis în vreo șapte țări din Africa. Acestei agende externe președintele Iohannis i-a adăugat încă o vizită, în Dubai. Petrecută imediat după parada de 1 Decembrie, nici această vizită nu a avut o mare relevanță pentru relațiile diplomatice și economice ale României.

 

Oarecum în contrapartidă, primul ministru Marcel Ciolacu a luat un avion de linie și a plecat în Statele Unite. Programul, scurt și condensat, a inclus întâlniri cu persoane de execuție importante. Desigur, nu a fost primit de președintele Joe Biden. Protocolul Casei Albe este foarte restrictiv.

 

Aceste exemple pot fi edificatoare pentru modul în care se poziționează partidele politice pentru alegerile de anul viitor. Campaniile electorale vor fi amestecate. Fiecare candidat, primar, parlamentar, europarlamentar, consilier județean sau local, își va vedea de interesul lui.

 

În același timp, vederea generală asupra campaniilor electorale va fi dată de candidații prezidențiali. În această notă trebuie să vedem vizita lui Marcel Ciolacu în SUA. Cum, necum, Marcel Ciolacu punctează, în timp ce candidatul PNL la prezidențiale, Nicolae Ciucă, hibernează.

 

Cu toate că AUR pare să joace în prima ligă, deocamdată partidele care dau tonul alegerilor sunt PSD și PNL. În primul rând partidul care își pune în joc viitorul este PNL. Vedem însă că omul numărul unu ca imagine a PNL pleacă în turnee ce par mai degrabă de vacanță decât de interes economic și diplomatic.

 

Oare să nu-l mai intereseze deloc pe președintele Iohannis  frământările liberalilor, viitorul PNL-ului? Putem ușor observa că la sfârșitul celui de-al doilea mandat prezidențial partidul care l-a susținut pe președintele în exercițiu pierde alegerile parlamentare.

 

După Emil Constantinescu, PNȚCD s-a dezintegrat, iar după Traian Băsescu PDL și-a pierdut până și numele. Ce se va întâmpla cu PNL după ultimul mandat al președintelui Iohannis? Pe cine interesează viitorul PNL înafara membrilor de partid?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sindromul Piedone

Piedone este un altfel de șoșocar. Condamnat după incendiul de la Colectiv, găsit nevinovat după ce a făcut un an de pușcărie, Cristian Popescu, primarul revenit la sectorul 6, râvnește la funcția de primar general al Capitalei.