Image 1
Image 2

ECOLOGI LA SATU MARE

Asociația Copacul Vieții, festivitate cu voluntarii și participanții la activități

Pe 5 decembrie, de Ziua Mondială a Voluntariatului, în cinstea persoanelor care și-au dedicat din timpul și energia lor în scopul protejării mediului, Asociația Ecologică și Umanitară Copacul Vieții a organizat o festivitate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Participarea a fost impresionantă, fiind prezenți reprezentanții celor 70 de unități de învățământ preșcolar și școlar care, în mod consecvent participă la activitățile asociației, voluntarii asociației în număr de 148 dedicați trup și suflet protecției mediului, mass-media, partenerii și susținătorii asociației.

 

Inspectoratul Școlar Județean a fost reprezentat de inspector pe activități extracurriculare, Foldes Nicoleta, care și-a exprimat bucuria implicării unităților de învățământ în activități de mediu și a interesului societății civile în educarea tinerei generații în spiritul protecției mediului.

 

Elisabeta Békéssy, președinte al Asociației Copacul Vieții, a dat curs evaluării activității asociației pe anul 2023, cu trecerea în revistă a celor 20 de activități în cadrul programului de educație ecologică „Fii tu schimbarea pentru tine, pentru noi, pentru un viitor verde”, precum și a rezultatelor obținute, punând accent pe proiectul „Un Someș fără plastic” implementat de consorțiul de ONG-uri – Asociația Copacul Vieții, Societatea Carpatină Ardeleană și Asociația Multisalva, și pe campania de colectare a deșeurilor electrice și electronice care s-a bucurat de un  interes deosebit din partea participanților, campanie susținută de 17 Unități Administrativ Teritoriale precum și de 3 firme de colectare.

 

A urmat prezentarea rezultatelor proiectului „Un Someș fără plastic” de către managerul de proiect Márk Nagy János care a apreciat numărul impresionant de peste 2000 de tineri și cadre didactice din 37 de unități de învățământ, a căror implicare a contribuit la atingerea obiectivului major al proiectului de a reduce poluarea cursurilor de apă cu macro și microplastice.

 

Elisabeta Bekessy a mai prezentat rezultatele campaniilor de colectare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE) desfășurate în lunile ianuarie, martie, mai și octombrie, cu implicarea a peste 50 de voluntari ai asociației cu ocazia fiecărei ediții a campaniei, a celor 33 de unități de învățământ preșcolar și școlar precum și a celor 17 primării, rezultatul fiind debarasarea județului nostru de 42 tone de deșeuri electrice și electronice, lucru apreciat de către reprezentantul firmei de colectare și valorificare SC Alpin, Marcel Mărculescu.

 

Ca semn de mulțumire și apreciere a muncii susținute și desfășurate în beneficiul mediului și al comunității de către toți cei care s-au alăturat asociației și în anul 2023, asociația a oferit tuturor participanților la eveniment  diplome de recunoștință și un mic cadou constând în calendar 2024, cu mesaje ecologice transmise de elevi comunității, câte o broșură ca suport didactic pentru profesori în sprijinul educării în continuare a tinerilor în spiritul protecției mediului, și dulciuri.

 

Au fost premiate de asemenea și primele 10 unități de învățământ preșcolar și școlar din cele 33, cu cele mai mari cantități de DEEE colectate pe preșcolar respectiv pe elev în anul 2023, după cum urmează: Grădinițele cu Program Prelungit “Draga mea” 3,63 kg/preșcolar. “Voinicelul” 3,22 kg/preșcolar, “Castelul fermecat” 1,80 kg/preșcolar, NR. 33 cu 1,41 kg/preșcolar, :colile Gimnaziale Vetiș 2,09 kg/elev, “Ion Creangă” 1,49 kg/elev, “Lucian Blaga” 1,34 kg/elev, “Dorolț” 1,25 kg/elev, “Avram Iancu” 1,00 kg/elev, “Petofi Sandor” Livada 1,00 kg/elev. Cadourile oferite au constat în: boxe, cuptoare electrice, echipamente sportive, truse de disecție, pHmetre, toate oferite de o firmă din București.

 

„În informarea corectă, obiectivă și la timp a comunității un rol însemnat o are presa a cărei prezență în viața asociației o simțim în mod permanent” a  spus cu bucurie președintele asociației, care a apreciat efortul redactorilor: Bursuc Cristina-Informația Zilei, Stela Tudor-Satu Mare Media, Karina Brodi-Gazeta de Nord-Vest, Princz Csaba-Friss Újság, Bajnai Botond și Bede Emőke- Szatmár.ro și Bumbuluc Krisztina – City Rádió.

 

Începând din acest an Asociația Copacul Vieții dorește să desemneze în fiecare an voluntarul anului, acea persoană care a desfășurat cea mai bogată activitate de voluntariat în cadrul asociației. În acest an, titlul l-a obținut Aurica Matei, profesor de biologie la Școala Gimnazială Lucian Blaga. În această calitate, voluntarul anului a primit din partea asociației, pe l]ngă trofeu și un voucher valoric de 500 de lei.

 

O activitate nobilă a asociației în beneficiul comunității desfășurată din 2020 este cea de distribuire a revistei lunare Szamos la nivelul a 33 de localități din județul Satu Mare, revistă a cărui redactor este Elek György.

 

Momentul de suflet al festivității a fost oferit de tinerii de la Casa de Copii Ștefania din Oar, care au mângâiat sufletele participanților cu poezii, cântece și colinde în spiritul sărbătorilor de iarnă.

 

CITEȘTE ȘI:

MIZERIE ÎN SOMEŞ: Se va rezolva problema deşeurilor

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSINVESTIȚII CJ SATU MARE

Angajații din Palatul Administrativ vor avea căldură eficientă

Vineri, 27 octombrie 2023, consilierii judeţeni sătmăreni au fost convocaţi să participe la şedinţa ordinară din octombrie.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now