Image 1
Image 2

Publicație editată de A.C. Solstițiu

REVISTA DE CULTURĂ RALUCA, NUMĂRUL 1 (1991)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sub acest nume arţinînd unei tinere, unei adolescente •— Raluca Sălăjan — împuşcate în cursul evenimentelor din decembrie’89, un număr de scriitori mai tineri sau consacraţi (George Arion, Petre Barbu, Nicolae Băciuţ, Mihail Gălăţanu, loan Moldovan, Dumitru Păcuraru, Mircea Popp, Dorin Sălăjan, George Stanca, Alexandru Sălăjan, Gheorghe Tomozei, Paul Vinicius, Ion Zubaşcu şi mulţi alţii) îşi unesc semnăturile , într-un număr a cărui valoare de act evocator nu este mai prejos de valoarea artistică. Numrul 1 (1991) al revistei de cultură RALUCA (publicație editată de A.C. Solstițiu) este dens echilibrat şi, ceea ce este poate foarte important,
reuşeşte să evite sentimentalismul ori nostalgia fie ele şi drapate în mantia metaforei, într-un articol intitulat „Răul însetat de bine“, Dumitru Păcuraru explică iniţiativa editorială : „Gîndită iniţial ca un simplu omagiu adus memoriei celor şapte tineri sătmăreni căzuţi în decembrie, RALUCA este, iată, o culegere de texte literare, texte care, la rîndul lor, nu sînt decît într-o anumită măsură adecvate gîndului iniţial. Şi poate că este mai bine aşa. Pentru că semnatarii acestor pagini nu s-au întîlnit să deplîngă dispariţia unor fiinţe nevinovate, ci să exorcizeze acea forţă obscură (s.a.) din duhul căreia au ţîşnit gloanţele ucigaşe“. Dincolo de diferenţele de „şcoală“ poetică, de ton şi evident de înzestrare, revista reuşeşte ca acest prim număr să rămînă consecventă cu ideea generoasă de la care a pornit. Reţinem versurile lui Gheorghe Tomozei, George Arion, Dorin Sălăjan, Alexandru Sălăjan, Mihail Gălăţanu, Nicolae Băciuţ, Dumitru Păcuraru, Paul Vinicius, George Stanca, paginile de jurnal ale regizorului Alexandru Tatos şi cele ale tînărului student Emanoil Marius Buteică, victimă a straniului „incident“ de la aeroportul Otopeni, în noaptea de 20—21 decembrie 1989, cît și interviul (în traducere) cu laureatul Academiei Goncourt pe 1990, Jean Renaud. Nu putem să nu semnalăm grupajul de poeme al Ralucăi Sălăjan, din care cităm poemul „Focurile“ : „Sîngele prin noapte umblă desculţ / iar mama ta peste morminte / aprinde focuri“. Fondurile obţinute din vînzarea revistei RALUCA vor fi donate pentru înălţarea Bisericii din Cimitirul Eroilor din Capitală.

 

Contemporanul 1991

 

SCRIITORI SĂTMĂRENI

Poesis – Ion Vadan, un poet al Generatiei ‘80

Considerat de catre Laurentiu Ulici si Radu G. Teposu un valoros poet al Generatiei ‘80, Ion Vadan a fost si editorul uneia din prestigioasele “case ale cartii”. Editura “Dacia” din Cluj Napoca. A publicat printre altele “Iarba magnetica“, “Fuga de urbe”, “Lupta cu ingerul” sau volumul de versuri religioase “Prapur”, aparut recent si din care reproducem versurile de fata…

Transilvăneanul care a scris primului dicționar Tibetano-Englez

LINGVIȘTI ROMÂNI

Transilvăneanul care a scris primului dicționar Tibetano-Englez

Reflectând asupra moștenirii și contribuțiilor sale, un cercetător originar din inima Transilvaniei a călătorit în Tibet, construind punți culturale și lingvistice și compunând primul dicționar tibetan-englez, în speranța de a promova înțelegerea interculturală și de a îmbogăți spiritul uman prin cunoaștere și înțelegere reciprocă.