Image 1
Image 2

DEȘEURI MENAJERE

Baia Mare și Sighetu Marmației au mari probleme

Deșeurile menajere dau multe bătăi de cap autorităților locale și județene. Cost ridicat și stocare limitată sau inexistentă. Cele mai mari probleme le au municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației. Reprezentanții Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Maramureș spun că deșeurile de pe platformele temporare de stocare se află în continuare acolo, deși până în data de 10 octombrie ar fi trebuit ca spațiile respective să fie golite. Operatorii de salubritate care le gestionează, Drusal și Herodot, au fost amendați.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

„La cele două platforme de stocare temporară care au existat în Satu Nou de Jos și la Teplița, în Sighet, s-a sistat depozitarea în februarie 2021, iar Agenția pentru protecția Mediului a stabilit termene pentru relocarea acestor deșeuri la stații de tratare mecano-biologică, respectiv pentru eliminare la un depozit autorizat. Din păcate nici la Teplița și nici la Satu Nou de Jos, unde termenul a fost de 10 octombrie anul acesta, nu s-au realizat aceste măsuri. Ca urmare noi am efectuat controale conform atribuțiilor pe care le avem, imediat după scadența acestor termene și pentru faptul că nu au realizat în totalitate și la termen măsurile impuse prin obligațiile de mediu, operatorii care gestionează aceste platforme temporare au fost sancționați contravențional”, a declarat Marcela Chindriș, comisar șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Maramureș.

Nu s-a dus niciun transport de pe platformele din Satu Nou de Jos și Teplița

În ambele cazuri, operatorii de salubrizare nu au dus nici măcar un transport din cantitatea de deșeuri de pe platformele respective de depozitare. Aceștia spun că nu au găsit depozite autorizate, care să le accepte. „Din păcate, la Sighet s-au dus doar niște deșeuri care erau pe lângă platformă, niște cauciucuri și ceva sticle. Dar din platforma temporară de la Baia Mare nu s-a transportat nicio cantitate. Explicația primită: ” Nu s-a găsit depozit care să le primească”, a mai precizat Marcela Chindriș.

În Baia Mare, mai există o platformă temporară de depozitare, pe strada Oborului. Aici, autoritățile spun că se duc din baloții respectivi, însă conducerea instituției este sceptică în ce privește respectarea termenului de eliberare a spațiului respectiv.

După cum mai spune  Marcela Chindriș, “ și pe Oborului sunt stabilite obligații de mediu. Acolo, într-adevăr se transportă periodic în fiecare lună din baloți și primim raportări, vizavi de cantitatea care este transportată. Termenul pentru transportul deșeurilor de acolo este undeva în anul 2024. De acolo baloții se duc, dar nu în cantitate foarte mare, o să vedem dacă va fi gata la termen”.

V. Gherman

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Prima întreprindere industrială din Satu Mare s-a înfiinţat în 1869

Numărul meseriaşilor, a angajaţilor şi a ucenicilor în municipiul Satu Mare a crescut după anul 1860 în urma desfiinţării breslelor. Totodată au apărut mari schimbări în viaţa economică a oraşului. Populaţia oraşului a fost în continuă creştere, de înviorare economică, caracterizată prin creşterea numărului instituţiilor de credit.