Image 1
Image 2

NOUL COD SILVIC

Bani pentru gestionarea fondului forestier

Exploatarea fondului forestier, inclusiv cel deţinut de persoanele fizice, se face cu respectarea normele silvice menţionnate în Codul Forestier, ceea ce înseamnă printre altele existenţa amenajamentului silvic,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… administrarea acestuia de către o entitate de stat sau privată autorizată, tăierea/exploatarea lemnului doar cu aprobare ş.a.
Fiind în perioada de iarnă, atunci când o bună parte a locuitorilor de la sate folosesc lemnul şi alţi combustibili solizi pentru încălzirea locuinţelor şi pentru gătit, completarea stocului de lemne rămâne o preocupare. Specialiştii spun că nu merită a risca de a ieşi cu toporul şi/sau drujba în pădure sau alte zone cu vegetaţie forestieră, chiar din afara fondului forestier.

 

 

Zilele trecute, inginerul silvic Marius Cionca, din cadrul Gărzii Forestiere Satu Mare, preciza faptul că, tăierea vegetaţiei forestiere de pe alte terenuri decât cele aparţinând persoanelor fizice, constituie contravenţie, iar transportul lemnelor, indiferent de apartenenţa vegetaţiei respective, fără acte de provenienţă şi de transport, constituie infracţiune. La nivelul judeţului Satu Mare, peste 35.000 de hectare de pădure aparţin persoanelor fizice.

 

Bani pentru gestionarea fondului forestier
Combaterea tăierilor ilegale va beneficia de investiții de 46 de milioane de euro din PNRR, pentru utilizarea tehnologiilor de monitorizare, inclusiv prin monitorizare prin satelit și o rețea extinsă de camere video.
Introducerea de date false în sistemul electronic SUMAL va fi asimilată infracțiunii de fals în declarații, iar persoanele vinovate riscă până la cinci ani de închisoare.
Furtul de lemne va fi sancționat mai aspru, cu o nouă măsură complementară ce implică confiscarea mijloacelor de transport folosite în transport.

 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a declarat: “Noul Cod Silvic reprezintă o inițiativă majoră pentru protecția pădurilor noastre. Prin interzicerea tăierilor la ras într-o mare parte a pădurilor, ne asigurăm că resursele naturale vor fi conservate pentru viitoarele generații. Scopul nostru este să garantăm că pădurile României vor fi gestionate cu responsabilitate și că vom pune capăt practicilor nedorite care afectează echilibrul ecologic.”

 

CITEȘTE ȘI:

Primăriile sătmărene nu au încasat niciun leu din amenzile pentru tăieri ilegale de lemne

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with