Image 1
Image 2

Primăriile sătmărene nu au încasat niciun leu din amenzile pentru tăieri ilegale de lemne

furt de lemne interceptat de jandarmi
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
furt de lemne interceptat de jandarmi
furt de lemne interceptat de jandarmi

Problema tăierilor ilegale de lemne şi cea a conflictelor dintre contravenienţi sau infractori şi pădurari trenează de mult timp. Un astfel de conflict a avut loc recent şi în comuna Socond din judeţul Satu Mare.

Acesta este motivul pentru care am iniţiat o investigaţie pe această temă, pe care o redăm în cele ce urmează.

Pornind de la o reclamaţie

Zilele trecute, Ioan Varga, din Stâna, comuna Socond, a reclamat la redacţia ziarului nostru şi la Informaţia TV că un fiu al său a fost amendat de pădurarul Adrian Silaghi cu 4.000 lei şi contravaloarea unei mase lemnoase de 535 lei. El a contestat procesul verbal de constatare a contravenţiei la Judecătoria Satu Mare, motivând că la data semnalată în documentul de contravenţie se afla la lucru în Ungaria, iar datele fiilor săi au fost obţinute de pădurar de la poliţistul din comuna Socond. El îl acuză pe pădurar că “face abuzuri” şi “vinde zilnic lemne”.

Directorul Sever Şter: trebuie să administrăm pădurile

Pentru a afla detalii, am stat de vorbă cu Sever Şter, directorul Direcţiei Silvice Satu Mare. Interlocutorul ne-a relatat pentru ziarul nostru şi pentru Informaţia TV că în comuna Socond sunt circa 900 de rromi. Fiind nevoiaşi, „am făcut acte de punere în valoare a materialului lemnos la cele mai mici costuri, cu scopul de a-i sprijini la încălzirea pe timp de iarnă. Dar câţiva tineri care au maşini şi drujbe taie lemne pentru a le vinde şi din asta trăiesc. Merg câte 5-6 în pădure, ameninţă şi jignesc pădurarul. El îi identifică, le face procese de contravenţie sau de infracţiuni celor cu mai mult de două contravenţii. Întrucât mulţi ajung în instanţă, rudele le vin în ajutor şi mint în ceea ce priveşte activitatea pădurarului. Şi primarul este de partea lor întrucât pregăteşte campania electorală. Doar poliţiştii sunt alături de noi.
Situaţia este cunoscută. Nu avem ce face, trebuie să administrăm pădurile în baza legilor”, ne-a spus directorul, adăugând că apreciază activitatea pădurarului Adrian Silaghi, care îşi face datoria.

Zero lei amenzi încasate de primării

Pe tema contravenţiilor şi a infracţiunilor la regimul silvic am stat de vorbă şi cu inginerul Vasile Tărţan, responsabil cu paza şi protecţia în cadrul Direcţiei Silvice. El ne-a spus că primăriile nu forţează încasarea amenzilor. În decurs de cinci ani, primăriile din judeţul Satu Mare „au încasat zero lei”, precizează interlocutorul. După estimarea sa, 90% dintre contravenienţi şi infractori nu fură lemne pentru a le întrebuinţa timp de iarnă, din motive de subzistenţă, ci le fură vara pentru a le vinde. Lucrează în gaşcă organizată. Unul din grup supraveghează zona şi îi anunţă telefonic pe cei care taie lemne dacă apare un control. Unii transportă lemnele cu duba la clienţi. Deseori putem citi anunţuri în ziar „vindem lemne”, dar dacă îi întrebi, nu au firme cu acest obiect de activitate.
Interlocutorul ne-a prezentat şi o evidenţă statistică din care rezultă că anul trecut s-au sustras 99 de metri cubi material lemnos, în timp ce doar în primul semestru al acestui an cantitatea sustrasă se ridică la 150 mc. Şi valoarea amenzilor contravenţionale a crescut de la 125.000 lei în 2014 la 242.000 lei în semestrul I al anului curent. De asemenea, şi valoarea pagubei s-a dublat: de la 143.000 lei în 2014, la 314.000 lei în primele şase luni din acest an.
În ceea ce îl priveşte pe pădurar, Vasile Tărţan a spus că are un canton în care de două ori pe an, primăvara şi toamna, sunt verificate toate cioatele nemarcate şi i se impută dacă nu justifică faptul că acestea provin din activităţi infracţionale.

Ce ne spune primarul

Tot pe această temă, l-am întrebat pe Ioan Crasnai, primarul comunei Socond, de ce nu încasează amenzile contravenienţilor din comună. „Ce să le luăm, hainele de pe ei? Să pună un om să păzească pădurea, nu să ia datele de unde poate şi să-i amendeze, căci s-au dat amenzi fără să fie omul acasă. Rezolvarea ar fi să le marcăm lemne şi să le dăm pentru iarnă, să nu facă prostii. E adevărat că sunt şi şmecheraşi cu dubiţe, dar ei nu au procese verbale de amenzi”, a fost răspunsul primarului.

4 comentarii

  1. Domnilor Ster si Crasnai, va redau un citat din presa franceza de azi:
    —În gări şi trenuri, în faţa prea multor călători pentru a fi controlaţi, “eu prefer ca mai degrabă să discriminăm, efectiv, pentru a fi eficienţi, decât să asistăm ca nişte spectatori”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul francez al Transporturilor Alain Vidalies, relatează AFP online.—
    Ce parere aveti? Francezii stiu sa-si faca datoria pentru ca au conducatori, nu caricaturi ca voi!

  2. Rumanii nu au fost capabili sa conduca niciodata (!) o tara de aceea au acceptat sa li se aduca un rege strain (Carol I) care sa-i conduca !. Americanii nu conduc Rumania numai se folosesc de ea in scopurile lor !(@Babacu). In Transilvania pe vremea maghiarimii asa ceva nu prea s-a intamplat !. Jandarmii maghiari ar fi legat acesti infractori prinsi pe fapta dupa cal si ar fi tras dupa ei pana cand luau jos si pielea de pe acestia dupa care le mai puneau si sare pe ea ca sa le piara pofta de hotii !. Cu tiganii numai tiganul face exceptie altii nu !!!. Tiganul numai in Rumania este avantajat, altundeva nu !.

  3. Vedeti de ce romanii nu sint capabili sa se conduca singuri? Vedeti de ce trebuie ca Romania sa fie condusa de americani? Indivizi ca Sever Ster si Ioan Crasnai (si multi altii) ar merita alungati cu pietre din functiile pe care nu sint demni sa le ocupe. Halal primar, daca a ajuns sa se bazeze pe voturile tiganilor! Apropo d-le Vasile Nechita, corect e tigani nu romi, mediocritatea face ravagii si la I.Z.

Lasă un răspuns

Connect with