Image 1
Image 2
Ciornă automată
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Văzând amploarea unui Consiliu European, înţelegem de ce participă preşedintele României şi nu premierul. Încă necopt, încă needificat complet cu substraturile politicilor europene, încă necunoscut în înaltele cercuri europene, Victor Ponta este obligat să mai aştepte o vreme până să pătrundă tematicile UE şi până devine o persoană politică mai cunoscută.

Până în prezent liderii europeni cunosc doar acea întâmplare hazlie când primul-ministru al guvernului român a urcat în avion de capul său cu sprijinul ministrului de externe de pe atunci, Andrei Marga. Atunci a fost o îmbulzeală mare la scara avionului de pe aeroportul Otopeni, izbutind să urce doar Victor Ponta şi Andrei Marga, ultimul dintre ei, în cursul interviurilor date, nu a reuşit să schiţeze nicio idee despre temele politicii externe. Normal, îi găsim o justificare, fusese uns la externe de prea puţină vreme.

Consiliul European a muncit din greu în zilele reuniunii. Când va prezenta un bilanţ al activităţii, după cum i-a cerut liderul liberal, Crin Antonescu, va avea ce să declare. Liderii europeni s-au confruntat şi cu o noapte albă, corespondenţii de presă dând detalii asupra comportamentului acestora. Din câte am aflat, Traian Băsescu s-a simţit în elementul său, acolo, printre cele mai importante personalităţi ale continentului. Corespondenţii de presă, în ceea ce îl priveşte, au constatat că este vioi, rezistenţă pe care probabil şi-a dobândit-o de pe vremea când era de cart pe petrolierul comandat de el.

Din punctul de vedere al României, rezultatele summitului vor fi pozitive. Din bugetul european, României îi vor reveni 40 sau 41 de miliarde de euro pentru o perioadă de 6 ani, cu 7,8 miliarde mai mult decât în exerciţiul bugetar al anilor 2007-2013. Şi aceasta în condiţiile unor reduceri drastice. Nu ştim ce se va decide în cele din urmă privitor la agricultură. Deocamdată am aflat că o creştere a preţurilor directe la hectar va fi asigurată pe un termen mai lung decât cel stabilit anterior.

Indiferent ce se va spune în etapa imediat următoare, indiferent de vocile polemice al puterii şi indiferent de săpuneala pe care o aplică aceştia autorităţilor europene, România va avea de câştigat la această reuniune a Consiliului European. Ceea ce iniţial părea o glumă proastă şi anume ieşirea noastră din UE, de o vreme prinde un contur tot mai clar. Desigur, aici e vorba şi de politica anti-europeană a conducerii USL, mai precis a PNL, care prin declaraţii repetate imprimă aceeastă linie electoratului. Deşi liderii PNL tună şi fulgeră împotriva Uniunii Europene, a sclaviei la care suntem supuşi ca şi cum am fi o colonie, ei nu dau nicio soluţie, nu ne spun ce vom face, ce destin vom avea după ce „scăpăm” de satrapia Europei.

În legătură cu „războiul steagurilor”, pe prima pagină oficială de internet a Consiliului European au apărut liderii României şi Ungariei. Au apărut împreună Viktor Orban şi Traian Băsescu, ultimul cu râsul său caracteristic. Ne întrebăm unde e ciomăgeala, pumnii strânşi şi arcadele sparte la care se aşteptau secuii şi românii ca şi mai toţi analiştii politici? A curs multă cerneală în ultimele zile în legătură cu evenimentele create de steagul secuiesc. Dar nimeni nu s-a gândit că aceste steaguri sunt o replică la declaraţiile şi politica subiectivă a noii puteri instalată printr-o moţiune de cenzură şi alegeri legislative. Puterea atât de sigură pe majoritatea ei parlamentară, nu a luat în calcul nicio opoziţie, nici din partea românilor, şi nici a secuilor. Şi la urma urmei, un steag este egal un steag, în niciun caz un steag nu este egal un tanc sau egal cu mijloacele de distrugere în masă.

 

Ciornă automată