Image 1
Image 2

DUPĂ PANDEMIA DE COVID-19

Bill Gates vrea să revoluționeze producția de vaccinuri pe bază de ARNm

După ce companii germane, precum Biontech și Curevan, au devenit lideri în tehnologia ARNm în timpul pandemiei corona, Bill Gates investestește într-o companie belgiană producerea unui vaccin împotriva cancerului, tuberculozei gripei, rujeolei și altor boli provocate de fluctuațiile de temperatură.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O ramură a centrului francez de cercetare Institut Pasteur din capitala senegaleză Dakar urmează să producă vaccinuri care se bazează pe acizi nucleici mesager, cunoscuți prin abrevierea lor mARN.
Magnatul american a intuit potențialul uriaș a tehnologiei ARNm. Unul dintre namageri lui vorbește despre o piață de 50 până la 100 de miliarde de euro pe an. Asta în condițiile în care vaccinurile ARNm care au fost folosite împotriva Covid nu erau tocmai ieftine, iar producția nu a fost încercată și testată.
În timpul pandemiei, totul s-a petrecut cât mai repede posibil, procesele de producție au fost extinse în diferite locații, ceea ce a dus la creșterea uriașă a costurilor de livrare și depozitare. De obicei, prețul unor astfel de tehnologii scade în timp,  dar acest lucru nu s-a întâmplat în timpul pandemiei de Covid-19.
CITEȘTE ȘI:

Companiile se pregătesc pentru noua lume a vaccinurilor ARNm și producția acestora.
Cercetările au loc în Dakar, dar tehnologia nu va rămâne în Senegal. Companiile farmaceutice din întreaga lume doresc și ele să le folosească.
Colaborarea dintre compania farmaceutică sud-africană Biovac, Fundația Bill și Melinda Gates  și prin tehnologia Quantoom, o subsidiară a micii companii belgiene Univercells,  ar putea reduce drastic costurile de producție.
„Costurile sunt incredibil de mici, sistemul funcționează, este foarte flexibil și poate fi folosit de oricine după trei-patru luni de pregătire” spune Anita Zanti, specialistă în vaccinuri.

Quantoom a inversat principiul de producție folosit de alte companii.  În loc să produci cât mai mulți litri de vaccin deodată, te limitezi la maximum 20 de mililitri. Operațiunea durează zece minute, apoi începe din nou. Numeroasele unități mici de producție produc până la 20 de litri într-o săptămână. Această unitate de producție extrem de automatizată se numește Ntensify.

În ce constă avantajele? Nu sunt necesare accesorii și nu este nevoie de un rezervor în care vaccinul ARN  trebuie să fie depozitat. ARN-ul este foarte sensibil la fluctuațiile de temperatură, ceea ce creează probleme în rezervor. Vaccinurile își schimbă vâscozitatea când sunt amestecate sau pompate. Astfel de probleme vor fi eliminate cu noul sistem de fabricare a vaccinurilor.

Potrivit companiei, aparatul poate produce până la 100 de milioane de doze de vaccin anual în doar doi metri pătrați, pentru mai puțin de 25 de cenți per doză. „Este de cinci ori mai puțin decât înainte”,  spun reprezentanții companiei care vor să revoluționeze producția de vaccinuri cu ajutorul unei noi tehnologii și a modificării procesului de producție.

Reprezentanții companiilor concurente contrazic socotelile lui Bill Gates. Ei consideră că prețul de 25 de cenți per doză este o „viziune pentru viitor”  Doar îmbutelierea finală costă între 50 de cenți și un euro. Până când dozele vor ajunge la pacient, costurile vor crește.

Pentru început fundația Gates finanțează proiectul cu 20 de milioane de dolari, iar guvernul Belgian a mai adăugat încă 40 de milioane de dolari.

Din anul 2025 institutul vrea să producă anual între 300 și 500 de milioane de doze de vaccin.

CITEȘTE ȘI:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Infecție digestivă contagioasă

NOROVIRUS

Infecție digestivă contagioasă

nfecția cu norovirus poate avea consecințe serioase, iar în cazul în care simptomele se agravează sau apare deshidratarea, este important să se solicite asistență medicală de urgență.