Image 1
Image 2
Acasa

ÎNCEPÂND CU 1 APRILIE

Creșterea prețurilor pentru 900 de medicamente

Creșterea prețurilor pentru 900 de medicamente
Deși reglementările anterioare au fost menite să asigure stocuri adecvate, creșterea prețurilor și lipsa anumitor medicamente critice au creat îngrijorare în rândul populației și al autorităților.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din păcate, începând cu 1 aprilie, prețurile a 900 de medicamente vor crește în farmacii. Această majorare a fost anunțată de Ministrul Alexandru Rafila, care a semnat un ordin de majorare a prețurilor. Aceste medicamente, care au un risc crescut de retragere, sunt listate în Canamed, Catalogul Național al Prețurilor Medicamentelor Autorizate de Punere pe Piață în România.

 

 

Ordinul semnat de Alexandru Rafila intră în vigoare începând cu 1 aprilie, stabilind noi majorări de prețuri pentru aceste medicamente. Astfel, conform OMS 1.345/2024, prețurile a 900 de medicamente vor fi majorate.

 

 

De asemenea, pentru distribuitorii angro de medicamente, prețul va crește de la 30 de lei, la un adaos comercial de 1% pe cifra de afaceri și valoarea inițială, 30 de lei. Aceste majorări se aplică medicamentelor cu preț de producător mai mare de 1.500 de lei, conform OMS 482/2024.

 

 

Criza din piața medicamentelor din Europa se adâncește și în 2024, conform unui raport Europol. Valoarea minimă de vânzare cu amănuntul a medicamentelor în UE este estimată la cel puțin 31 de miliarde de euro, în scădere față de ani anteriori.

 

 

Încă din 2021, ministrul de atunci al Sănătății, Ioana Mihăilă, a avertizat cu privire la o nouă criză a medicamentelor pe piața românească. Deși se încerca echilibrarea situației prin introducerea unei noi categorii de medicamente esențiale, prețurile au continuat să crească, iar uneori au existat chiar crize critice de medicamente esențiale pentru bolnavii de cancer.

 

 

Citește și:

Cine sunt românii care pot beneficia de medicamente compensate

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with