Image 1
Image 2

POLITIC

Biro Rozalia: 29% dintre copii trăiesc în sărăcie relativă

În România 29% dintre copii trăiesc în sărăcie relativă, avertizează deputatul UDMR, Biro Rozalia. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Deputata UDMR Biro Rozalia a atras atenția asupra unei realități dureroase în România, unde 29% dintre copii trăiesc în sărăcie relativă, conform unui raport al UNICEF. Ea a subliniat că deșii există politici sociale semnificative în țară, eficiența acestora nu este suficientă pentru a contracara problemele sociale.

 

 

 

În contextul unei declarații politice numită “Solidaritate cu cei care nu-și pot face auzite vocile”, deputata Biro a subliniat faptul că mulți copii și familiile lor, aflați în situații vulnerabile, riscă să nu fie auziți și să nu beneficieze de sprijinul necesar.

 

 

 

”Ei cer cum pot sprijin şi ajutor, dar de cele mai multe ori, vocile lor nu sunt auzite,” a afirmat, în conferinţă de presă, deputata Biro.

 

 

 

A evidențiat tragicul eveniment de la Odorhei, urmat de un val de solidaritate în comunitatea locală și la nivel european.

Potrivit datelor statistice prezentate de deputată, în perioada 2019-2021, procentul de 29% reprezintă cea mai mare rată de sărăcie relativă din statele membre ale Uniunii Europene.

 

 

 

Sărăcia relativă afectează familiile care nu au venituri suficiente pentru a asigura un trai decent, fiind nevoite să facă economii la alimente, utilități, și servicii medicale.

“Este cea mai mare rată din statele membre ale Uniunii Europene. Aceşti copii sunt acea categorie al cărei glas nu este suficient de puternic pentru a fi auzit. (…) Au acces limitat la protecţie socială, la alimente, servicii medicale, la locuinţe,” a spus deputata.

 

 

 

 

Organizația “Salvați copiii” a raportat că în 2021, 1,5 milioane de copii se aflau în risc de sărăcie și excluziune socială, dintre care 95% proveneau din familii care nu își puteau acoperi nevoile de bază. Majoritatea acestor familii depindeau în proporție de 90% de alocațiile de stat pentru copii, precum și de sprijinul oferit de ONG-uri, Biserică, și autorități.

 

 

 

Deputata a subliniat că fenomenul sărăciei infantile în România este în creștere continuă, iar raportul UNICEF arată că politicile sociale și familiale trebuie să fie mai extinse și mai bine țintite către categoriile vulnerabile.

 

 

 

Într-un apel pentru măsuri mai eficiente, Biro Rozalia a propus extinderea protecției sociale pentru copii, identificarea formelor de subvenționare care să combată sărăcia infantilă, asigurarea accesului tuturor copiilor la servicii de bază de calitate, și crearea de oportunități de angajare cu remunerații adecvate pentru părinți. Accentul a fost pus și pe susținerea familiilor monoparentale și a celor care au copii cu dizabilități, adaptând măsurile la nevoile specifice ale acestor grupuri țintă.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Sărăcie accentuată în rândurile tinerilor, copiilor și vârstnicilor din Europa

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with