Image 1
Image 2

BISERICI DE LEMN

Istoria Bisericii de Lemn ‘Nașterea Maicii Domnului’ din Bolda

Biserica de lemn  „Nașterea Maicii Domnului” din Bolda o puteți găsi în satul Bolda, nr. 31, comuna Beltiug, județul Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întreaga viață religioasă și culturală românească din această parte a țării s-a dezvoltat în jurul bisericilor din lemn.

 

 

Bisericile de lemn reprezintă o realitate definitorie pentru geografia spirituală a poporului român.

 

 

Azi, vă prezentăm Biserica de lemn  „Nașterea Maicii Domnului” din Bolda pe care vă îndemnăm să o vizitați

 

 

Prima mențiune documentară a localității Bolda, cu denumirea de Alsó Boldád, datează din anul 1511, de când prin donație regală, ajunge în posesia familiei nobiliare Károlyi, a Sofiei  Károlyi și a soției lui Károlyi Mátyás.

 

 

În anul 1518, conform documentelor, apare ca teren nelocuit, fiind solicitat de Báthory György, István și András, însă familia Károlyi nu a renunțat la proprietate. În anul 1592, aparținea de cetatea Ardud. În anul 1642, domeniul se afla în proprietatea cetății Satu Mare, fiind unul dintre satele componente ale domeniului Ardusat, împărțind soarta acestuia și schimbându-și stăpânii odată cu acesta. În anul 1648, apare în documente sub denumirea de Alsó Boldád.

 

 

Potrivit spuselor localnicilor, vatra satului ar fi fost inițial situată într-un alt loc, la trecerea peste râu dinspre drumul județean. Cum râul, când se umfla, inunda gospodăriile, punându-le în pericol, vatra satului s-a mutat în locul actual. Legenda spune că la urcarea spre sat, a fost situată o biserică veche, care s-ar fi scufundat, pe locul ei fiind astăzi un izvor. (de la Florin Chereji, fiu al satului)

 

 

Biserica de lemn din Bolda datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și a fost mutată aici din satul învecinat, Socond.

 

 

În biserica de lemn din Bolda, se slujește încă, constant, satul neavând un edificiu de cult nou, din zid, așa cum se găsesc în majoritatea celorlalte localități.

 

 

Biserica de lemn din Bolda a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și transportată la Bolda din satul vecin Socond în prima jumătate a secolului următor în 1838 (Mizser Lajos, 2001, p.26.).

 

 

În anii 1987-1988, pereții exteriori ai bisericii au fost acoperiți cu șindrilă, iar cei interiori cu lambriuri, lucrări care au răpit considerabil din valoarea de monument a edificiului. În 2019, învelitoarea de șindrilă a bisericii a fost înnoită, iar comunitatea are în vedere și alte viitoare lucrări de restaurare.

 

 

Biserica de lemn  „Nașterea Maicii Domnului” din Bolda o puteți găsi în satul Bolda, nr. 31, comuna Beltiug, județul Satu Mare.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns