Image 1
Image 2

Lăcaș de cult

Biserica din mijlocul pustietății

Biserica din mijlocul pustietății
Biserica făcătoare de minuni se află între orașul Carei și localitatea Petrești, în județul Satu Mare. Mai exact, la o distanță de aproximativ 620 de kilometri de București, 170 de kilometri de Cluj și la puțin peste 270 de kilometri de Timișoara.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

BISERICA DIN MIJLOCUL PUSTIETĂȚII (“Chighie”/ “Kigye”)
Lăcașul de cult este ridicat în pustietate – între orașul Carei și comuna Petrești, jud. Satu Mare, la câteva sute de metri față de drumul european E671 care duce spre Oradea.

Era considerată o biserică făcătoare de minuni, pentru că, în fiecare an, de Sfântă Mărie, la miezul nopții, ușa bisericii s-ar fi deschis singură, fără chei sau intervenția cuiva. După 24 de ore, tot singură s-ar fi închis. Iar miracolul era pentru oameni cu atât mai mare cu cât biserica este în mijlocul unui câmp și nu într-un sat locuit.  Deși nu se știu foarte multe despre acest lăcaș de cult, din orice unghi l-ai privi, locul te impresionează. Este o biserică simplă, aflată în mijlocul unui câmp, dintr-un sat care ar fi dispărut fără urmă.

Așadar, se crede că înainte exista și un sat care împrejmuia biserica, pe care localnicii îl numesc „Chighie” sau „Kigye”, însă în prezent acesta nu mai există pe hartă și nici nu se cunosc foarte multe detalii. Mai mult decât atât, oamenii locului vorbesc și despre o legendă, potrivit căreia ușile bisericii se deschid doar o singură dată pe an, cu ocazia Sfintei Marii, la miezul nopții, fără să fie nevoie de cheie sau de intervenție umană, și se închid tot singure, la miezul nopții, odată ce trece această sărbătoare.

 

Biserica din mijlocul pustietății
Biserica din mijlocul pustietății

Minunea care atrage mulți turiști

În fiecare an, de sărbătoarea Sfintei Marii, pe 15 august, mulți credincioși veneau aici, în pelerinaj. Conform legendei, dâmbul din apropiere ar fi o reminiscență a mișcării pământului, atunci când vechiul așezământ omenesc ar fi dispărut fără urmă. Satul ar fi fost înghițit cu tot cu oameni și case, iar tot ce a rămas în urmă a fost biserica, o cruce și doi butuci de viță de vie.

Din anul 1980, când vechiul regim a început opresiunea asupra bisericii, de frică, mulți au încetat să mai vină aici, iar după 1989, lumea a început să revină. Nu există drum de acces de la șoseaua națională până la biserică, iar turiștii își lasă adesea mașinile la drum și admiră lăcașul de cult de la distanță. În prezent, o singură persoană se ocupă de întreținerea bisericii, care atrage foarte mulți vizitatori pe tot parcursul anului.

Biserica făcătoare de minuni se află între orașul Carei și localitatea Petrești, în județul Satu Mare. Mai exact, la o distanță de aproximativ 620 de kilometri de București, 170 de kilometri de Cluj și la puțin peste 270 de kilometri de Timișoara.

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSVIZITE ÎN SATU MARE

Câte persoane urcă într-o zi în Turnul Pompierilor?

Primăria Municipiului Satu Mare anunţă că peste 5.000 de persoane au vizitat Turnul Pompierilor în acest sezon, de la deschiderea lui din 5 luna mai 2023 şi până pe 11 octombrie 2023.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now