Image 1
Image 2

EFECTIV DE VÂNAT

O haită de lupi atacă gospodăriile din zona Valea Bercului – Tășnad

O haită de lupi atacă gospodăriile din zona Valea Bercului – Tășnad
Fondurile de vânătoare din România sunt gospodărite de către asociaţiile de vânătoare legal constituite, dar şi de către Romsilva.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Toate fondurile de vânătoare sunt scoase periodic la licitaţie, după care, câştigătorii licitaţiilor au obligaţia, dar şi interesul de a gospodări cât mai eficient posibil aceste fonduri în vederea creşterii efectivelor de vânat de interes vânătoresc, fapt ce stă la baza stabilirii cotei de recoltă pentru fiecare sezon de vânătoare.

 

O cotă de recoltă mai mare dă posibilitatea obţinerii unei cote proporţionale, fapt ce se poate reflecta pozitiv în veniturile asociaţiei.

 

Cum cifrele privind efectivele de vânat pe specii şi pe fonduri de vânătoare au un rol determinant, acestea necesită să fie stabilite în baza observaţiilor în teren pe tot parcursul anului, nu în ultimul rând, ca urmare a descinderilor repetate ale membrilor asociaţiilor de vânătoare, dar şi ale personalului asociaţiilor.

Observaţiile din teren/evaluările, dau informaţiile necesare determinării efectivelor, indiferent de specie.

 

Vor trece încă mulți ani până la restabilirea efectivelor de mistreți

 

 

Aşa cum am aflat de la inginerul Daniel Dragoş, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi – AJVPS Satu Mare şi de la inginerul Balogh Sandor – director Asociaţia Valea Bercului, în această perioadă, calendaristică de iarnă, este în desfăşurare activitatea de evaluare a vânatului mare şi a vânatului mic pe specii, cu intenţia de a finaliza activitatea până la începutul luni martie, ca apoi să se facă socotelile privind efectivele de animale şi de păsări pe fiecare fond în parte.

 

Inginerul Daniel Dragoş a confirmat faptul că, pe parcursul activităţii de evaluare, se are în vedere inclusiv observarea apariţiei spre exemplu a puilor de iepure din prima fătare, vremea caldă favorizând activitatea de reproducţie şi la această specie. Fiind mijloc de februarie, spunea interlocutorul nostru, este perioada în care scroafele de mistreţ fată. Pe fondul temperaturilor pozitive, scade mortalitatea purceilor, fapt îmbucurător mai ales pentru economia vânatului.

 

Pentru a asigura condiţii de linişte scroafelor de mistreţ în vederea alegerii  cuibului şi a fătării, o scurtă perioadă a fost suspendată vânătoarea la mistreţ pe toate fondurile asociaţiei, care în funcţie de anumite condiţii, se va relua în prima decadă a lunii martie. Ca informaţie de fapt divers, interlocutorul ne-a spus că este tot mai mare numărul mistreţilor care au supravieţuit virusului PPA, fapt dovedit de testele de laborator la mistreţii împuşcaţi.  La finalizarea calculelor privind evaluarea vânatului din toate speciile, se vor face propuneri pentru planul de recoltă al sezonului de vânătoare 2024/2025.

 

Cât priveşte populaţia de urşi, specie a cărei evaluare intră în atribuţiile Agenţiei de Protecţie a Mediului, alături de pisica sălbatică şi râs, cu implicarea unor specialişti, Daniel Dragoş a spus că cei 18-20 de urşi semnalaţi la nivelul judeţului Satu Mare, odată cu încălzirea vremii vor ieşi să-şi caute hrană. Sigur nu vor fi excluse întâlniri surpriză ale excursioniştilor mai ales, cu aceste animale, inclusiv cu mame cu pui.

 

Balogh Sandor, directorul Asociaţiei de vânătoare Valea Bercului, la rândul său, a spus că este în derulare acţiunea de evaluare pe fondurile de vânătoare pe care le administrează. Este aproape convins, fără să fi văzut încă în teren, că deja sunt pui de iepure din prima fătare, aspect căruia ar trebui să i se dea importanţa cuvenită.
Nu este recomandată incendierea vegetaţiei uscate, fapt interzis de lege. Vegetaţia incendiată pune în pericol viaţa  puilor de iepuri lipsiţi de apărare.

 

Cât priveşte porcul mistreţ, inginerul Balogh este de părere că refacerea efectivelor este vizibilă, dar vor trece încă mulţi ani până a se restabili efectivele acestei specii la nivelul anterior pandemiei de Pestă Porcină Africană – PPA. Mortalitatea mistreţilor de pe cele mai bine populate fonduri de vânătoare din judeţ cu această specie, a fost de aproximativ 70%. Se poate considera că este în scădere numărul animalelor moarte de PPA, dar în egală măsură, se poate presupune că lupii existenţi pe fondurile de vânătoare administrate de asociaţie, fac ecarisarea.

 

Probleme cu lupii vor apărea cu siguranţă în condiţiile în care, hoiturile de mistreţ nu vor mai fi prin păduri, iar animalele înfometate vor porni la vânătoare, punând în pericol alte specii. Se estimează că pe fondurile de vânătoare administrate de această asociaţie, trăieşte o haită compusă din 11 lupi, populaţie cu mult peste ceea ce ar putea însemna efectiv optim. Cifra poate reprezenta un avertisment pentru crescătorii de animale din zonele pe care lupii, animale cu mare mobiliate, le populează.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Ministru Florin Barbu a anunțat că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with