Greutăţile lor sunt cuprinse între 15 şi 20 de kilograme, fiind relativ mici
Mai sunt puţine zilee până când creştinii catolici vor marca pe 4 aprilie – Sfintele Paşti. În ciuda măsurilor impuse de pandemia de Covid-19, numeroşi români de etnie maghiară, şi nu numai, se gândesc la păstrarea tradiţiilor privind această mare sărbătoare a creştinătăţii, la festinul culinar.
Chiar dacă este relativ redus numărul maghiarilor care ţin să aibă pe masa de Paşte miel, fie umplut, fie doar friptură, tradiţia se păstrează. Mai accentuată este această tradiţie în ţări ale Europei de Vest, acolo unde mielul este o delicatesă, iar veniturile realizate şi în actualele condiţii sanitare, le permit să cumpere miel. Acesta pare să fie şi unul din motivele pentru care, în această perioadă se mişcă lucrurile în fermele de creştere a ovinelor.
Cele de mai sus vin să susţină motivul pentru care, de o vreme samsarii, dar şi antreprenorii care şi-au focalizat activitatea pe comerţul cu miei şi oi, au cam bătut deja pe la porţile multor fermieri români, inclusiv sătmăreni. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, nu au avut prea mare succes, chiar dacă ofertele lor de preţ au fost undeva la 15 lei kilogramul în viu.
Condiţiile meteo mai puţin favorabile, dar şi faptul că Paştele se sărbătoreşte la începutul lunii aprilie, au evidenţiat că în ferme sunt miei, dar în marea lor majoritate sunt cu greutăţi medii şi mici. Sunt prea puţini mieii ale căror greutăţi au depăşit 20 de kilograme în viu. Aceştia, în bună parte au fost vânduţi, aşa cum anticipam, la aproximativ 15 lei kilogramul în viu.
Pentru a afla care este pulsul pieţei mieilor, am contactat mai mulţi fermieri oieri, care şi-au exprimat punctul de vedere.
Oierii nu sunt dispuşi să negocieze preţul
Daniel Crişan, medic veterinar, crescător de oi, în zona Supur, directorul Asociaţiei Ovim Nord, ne-a confirmat faptul că, mieii sunt căutaţi în această perioadă atât de samsari, cât şi de comercianţi. În aparenţă, preţul de 15 lei/kilogramul în viu oferit de cumpărători este bun, numai că, în acest moment, numărul mieilor mari, care să dea un randament bun la sacrificare este redus. Vremea, fătările ceva mai târzii, au făcut să fie la 15-20 de kilograme în viu greutăţile mielor din ferme. Costurile în perioada de stabulaţie au fost relativ mari. Fân şi lucernă au fost în cantităţi modeste în vara anului trecut, iar comparativ cu anul 2019/2020, preţul porumbului aproape s-a dublat. Interlocutorul este de părere că mieii mai mari s-au vândut deja, mai ales că fermierii mai încasează plus 8% din suma primită de la cumpărător.
Ioan Faur, fermier, deţinător de oi pe raza municipiului Satu Mare, este de părere că preţuri între 15 şi 16 lei/kilogramul în viu de miel nu pot fi considerate ca fiind exagerate. Acest preţ ar putea reprezenta un avantaj pentru oieri în perioada de toamnă, atunci când mieii ajung la 35-45 de kilograme în viu, în urma „recondiţionării”, dar acum înseamnă pierdere. Nu este exclus ca aşa să fie preţul la toamnă. A vinde miei la 12-17 kilograme, chiar şi cu 15 lei kilogramul în viu, pentru oieri înseamnă imposibilitatea de a recupera cheltuielile înregistrate până la zi.
Ioan Păcurar, medic veterinar în Acâş, deţinător al unei ferme de creştere a oilor, preponderent din rasa Ţurcană, se numără printre sătmărenii care deja confirmă preţul de peste 15 lei/kilogramul de miel viu. A vândut deja un lot de miei proveniţi din fătări ale lunilor noiembrie şi decembrie. Greutatea medie a mieilor a fost de aproape 30 de kilograme.
Prețul furajelor a crescut
Comentariile sunt inutile. Oierii intervievaţi vin să confirme faptul că, în acest an, mieii de Paşte se vând la preţuri mai mari comparativ cu cele din anul precedent.
Una din explicaţii o reprezintă creşterea considerabilă a cheltuielilor cu întreţinerea animalelor şi a mieilor în perioada de stabulaţie. Porumbul are preţ aproape dublu în comparaţie cu cel din toamna anului 2019, iar cantităţile de fânuri şi lucerne au fost considerabil mai mici, fiind necesară suplimentarea raţiei zilnice cu porumb sau alte furaje concentrate.
Dacă acum majoritatea mieilor disponibili pentru sacrificare au greutăţi relativ mici, cu siguranţă pentru începutul lunii mai, atunci când creştinii ortodocşi şi greco-catolici vor sărbători Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, vor fi miei foarte mulţi şi cu greutăţi considerabile.
Nici în aceste condiţii, susţin oierii sătmăreni, nu se vor înregistra scăderi spectaculoase de preţuri ale mieilor în viu sau în carcasă.
Fii primul care comentează