Image 1
Image 2

CÂINI ÎN SATU MARE: Câţi câini sunt în tot judeţul?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La Prefectura Satu Mare a avut loc miercuri, 2 august 2023, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii mai multor instituţii. Subiectul principal au fost câinii.

Grupului de Acţiune Locală Sud-Vest ( GAL), Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare, a Poliţiei Animalelor, a Gărzii de Mediu Satu Mare, a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare şi a Consiliului judeţean.

Prefectul Radu Roca a propus un program prin care, cu sprijinul Grupului de Acţiune Locală (GAL) să fie construit, la început, un adăpost regional/ zonal pentru câinii fără stăpân în zona Carei-Tăşnad.

Primarul oraşului Tăşnad, medicul veterinar Adrian Farcău s-a arătat deschis la o astfel de colaborare şi a propus în plus ca pe lângă înfiinţarea unui adăpost, tot cu finanţare prin GAL zona Tăşnad-Carei să fie achiziţionată o autospecială dotată cu cele necesare ca să se poată face facă sterilizări şi microcipări direct în teritoriu şi a amintit că şi-ar dori un cadru legal prin care şi Poliţia Locală, sau o persoană împuternicită de către primar, să primească atribuţii şi drept de control în gospodării pentru verificarea microcipării câinilor.

”Există posibilitatea ca în programul de finanţare 2024-2027 să poată fi accesate fonduri de până la 200.000 de euro pentru realizarea acestui adăpost. Condiţia reprezentanţilor GAL zona Tăşnad-Carei este ca la nivel de UAT-uri să se înfiinţeze o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitara ( ADI) cu această destinaţie şi să se asigure apoi sursele de finanţare pentru aceste servicii.

Urmează ca la începutul lunii viitoare să fie convocată o Adunare Generală pe regiunea Grupului de Acţiune Locală Sud-Vest Satu Mare, pentru a li se explica primarilor beneficiile înfiinţării acestor adăposturi. Sunt convins că printr-o colaborare bună şi un efort comun la nivel de primării vom putea rezolva această problemă”- prefect Radu Roca.

În urma acestei întâlniri, prefectul Radu Roca a transmis o informare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – MADR cu referire la necesitatea construirii/amenjării adăposturilor, cu solicitarea de a fi sprijinite GAL-urile spre a include în strategiile lor/ programele de finanţare, a acestor adăposturi regionale.
La solicitarea noastră, prefectul Radu Roca a estimat la câteva mii numărul câinilor fără stăpân care ar urma să fie castraţi/sterilizaţi într-o perioadă cât mai scurtă pentru a reduce considerabil rata de înmulţire a acestora.

Cum se pot înmulţi câinii

Un mucalit făcea nişte calcule privind rata de înmulţire a câinilor fără stăpân, spunând că numai de la o femelă şi puii de sex feminim făcuţi inclusiv de aceştia, în doi ani de zile pot apărea pe străzi peste 200 de câini fără stăpân.

De la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor DSVSA Satu Mare, am aflat că la nivel de judeţ sunt microcipaţi 38.433 de câini, din care sunt vaccinaţi 37.400, diferenţa urmând procedurile legale stabilite.
Majoritatea câinilor fără stăpân se regăsesc în comunităţile sărace, indiferent de rangul localităţii, fără a se cunoaşte numărul acestora. O estimare făcută de o persoană demnă de încredere, ar arăta că în judeţ ar putea exista între 18.000 şi 20.000 de câini comunitari, fapt ce justifică dacă mai este nevoie, necesitatea construirii/ amenajării mai multor adăposturi regionale.

Unele voci susţin că, reuşita acestui demers este dependentă inclusiv de armonizarea/ amendarea unor acte normative referitoare la câinii fără stăpân, cu găsirea în paralel a unor soluţii alternative.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with