Image 1
Image 2

PROIECT DE LEGE

Camere de supraveghere în creșe și grădinițe, în sălile de clasă, fără acordul părinților și a cadrelor didactice

Camere de supraveghere în creșe și grădinițe, în sălile de clasă, fără acordul părinților și a cadrelor didactice – proiect
Grădinițele și creșele de stat și private ar putea fi obligate să aibă “camere de supraveghere în sălile de clasă, pe holuri, în sala de mese și de festivități dar și în exteriorul clădirii”, ....
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. prevede un proiect de modificare a articolului 66 din legea Educației nr.198/2023, depus la Camera Deputaților în data de 5 martie. În prezent, legea nu permite amplasarea de camere de supraveghere audio-video “în sălile de clasă în care majoritatea părinților își exprimă dezacordul, în scris, în cadrul contractului educațional”. Amintim, este în curs de desfășurare o anchetă a corpului de control a Ministerului Educației la Școala Nicolae Titulescu din București unde mai mulți părinții au protestat în fața școlii pe 4 martie după ce părinții unui au reclamat că a fost abuzat de două ori de colegii săi.

 

 

Creșele și grădinițele de stat și private ar putea fi obligate să monteze camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă, pe holuri, în exteriorul clădirii și în sălile de mese și festivități, potrivit unui proiect depus pe 5 martie la Camera Deputaților.

 

 

În document nu se precizează din ce surse se vor cumpăra camerele de supraveghere și nici sume alocate. Din expunerea de motive se arată că “violența psihologică şi abuzul emoțional sunt fenomene din ce în ce mai întâlnite în cazul preşcolarilor iar acestea vin din partea unor persoane cu care minorii se află într-o relație de încredere sau de răspundere și în majoritatea cazurilor aceştia sunt educatori/învățători, director.

Modalitatea de abuz îmbracă forme diferite de la umilire verbală sau nonverbală, la amenintare, terorizare, ridiculizare etc.

 

 

În acest context, evident că putem discuta de abuz din partea cadrului didactic care poate îmbrăca inclusiv forma răspunderii penale. Dar pentru a putea ajunge la sancțiuni este necesar ca aceste fapte să fie cunoscute, ori vârsta copiilor este un impediment, de aceea trebuie găsite mijloace prin care aceste fapte să fie descoperite cât mai devreme fără a supune copilul la trauma pe o perioadă îndelungată”, se arată în expunerea de motive. 4^1 Prin derogare de la prevederile alin. (1) — (4) unitățile de învățământ antepreşcolar si prescolar, din sistemul public si privat, au obligatia de a instala sisteme de monitorizare audio-video în sălile de clasă, exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese şi săli de festivități.

 

4^2 Unitățile de învăţământ anteprescolar si prescolar sunt obligate să transmită părinților modalitatea prin care acestia pot accesa camerele pe toată perioada cât copilul se află în incintă. 4^3 Consimţământul părților vizate de sistemul de monitorizare al spațiilor de educație antepreşcolară și preşcolară nu este necesar. În cazul acestor sisteme, camerele de monitorizare audio-video sunt obligatorii în contextul serviciilor de prevenire a incidentelor, de consiliere și cu scopul asigurării siguranței şi integrității oferite direct copiilor.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Înscrierea la grădiniță, la școală sau la examenul de Bacalaureat se va putea face „robotizat”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns