Image 1
Image 2
Acasa

PROTEST ÎN BAIA MARE

Camione și utilaje împânzesc ieșirile din oraș

La început de an, una din multele probleme din țară este legată de fermieri și transportatori. Aceștia nu mai pot suporta politica impusă de executiv și au început protestele.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu toate că ardelenii sunt mai molcomi de felul lor, totuși și-au dat drumul și au început să iasă în stradă. Este și cazul transportatorilor maramureșeni care s-au alăturat protestelor declanșate la nivel național. Aceștia au venit cu camioane și utilaje la ieșirile din Baia Mare, perturbând circulația rutieră. Lor li s-au alăturat și fermierii care au venit cu tractoarele, exprimându-și astfel nemulțumirea față de birurile impuse de guvernanți.

Supărările protestatarilor sunt legate de majorarea accizei la motorină, dar și de utilizarea RCA, firmele cerând printre altele ca asigurarea să fie plătită pe km, eliminând plata acesteia când mașina nu e folosită. Trebuie luate măsuri de fluidizare a traficului în vămi, scutiri de controale, toleranță la depășirea greutății, modificări la controlul rovignetei, greutății la vamă, alocații de hrană și cazare neimpozabile, reglementări de concurență loială la transportatori, recuperarea unui procent din acciza la combustibil, controlul vamal pentru camioanele ucrainene.

Maramureșeanul Simion Bizău, vicepreședintele Asociației Cărăușilor Particulari din România, spune că nemulțumirile transportatorilor sunt accentuate. Printre revendicările exprimate sunt cele care fac referire la plata asigurării obligatorii, dar aceștia sunt revoltați și din cauza majorării accizei la motorină.

Maramureșeanul spune că: ”Mașinile care sunt în țară ar trebui să aibă un alt preț la RCA, cele care merg în afara țării un alt preț, tractoarele alt preț sau chiar să fie excluse de la plată. Sunt firme în America ce au asigurări pe km. Stai cu mașinile din decembrie până în ianuarie, dar plătești asigurare. Ori dacă ar fi pe km nu ai avea de plătit. Sunt firme de afară care în prețul RCA-ului îți fac tractare la mașină și mai sunt și alte aspecte ce țin de plata RCA. În al doilea rând, motorina. Cum poți pe criza asta să scumpești acciza la motorină, dar să plătești pensiile speciale și tot felul de angajați care nu fac nimic?”,

Alexandru Z. Face de ani bun drumul spre statele europene. Maramureșeanul spune că :”Nu avem ce să facem pentru că traiul s-a scumpit pentru toți. Motorina, benzina, RCA se scumpesc, așa că trebuie să facem ceva și să ieșim în stradă. Transportatorii din ziua de azi se luptă ca să supraviețuiască. Sunt milionari în transport, dar cei care au început după 1989 și au știut unde să intre ca să câștige ce au de câștigat. Un transportator de rând e muritor de foame. Pentru pensiile speciale au bani. Să taie pensiile publice, acolo unde e jaful public. Dacă sunt bani pentru salarii și pensii nesimțite, înseamnă că trebuie să fie și pentru noi. Dacă s-ar dori, situația poate fi redresată, până nu e prea târziu. Trebuie o nouă clasă politică în România care să aibă curaj să lupte pentru cetățean. Încă nu e prea târziu, dar dacă vom îngădui la nesfârșit politicienii vor continua să-și vor bate joc de noi ”.

Transportatorii sunt deciși să meargă mai departe cu protestele până când revendicările vor fi soluționate în mod rezonabil. Sunt conștienți că nu se pot în totalitate, dar trebui un început.

V. Gherman

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns