Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Campania partidelor dominante

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Odată cu ultimele înscrieri la birourile electorale se trece într-o nouă etapă a campaniei electorale. Știm cine sunt candidații, cunoaștem partidele și alianțele înscrise în cursa electorală.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

De acum înainte atenția opiniei publice nu se mai concentrează aproape exclusiv pe București, pe candidatul comun sau ne comun PSD-PNL, pe cearta soților Șoșoacă, pe Piedone. omul cu usturoiul, pe sondajele “care răstoarnă tot”.

După terminarea înscrierilor începe adevărata campanie electorală. Fiecare județ are propriile lui socoteli. În proporție de aproape sută la sută primarii în funcție își doresc un nou mandat. Ei pornesc cu prima șansă. Mulți dintre ei sunt în funcție de  două, de trei  sau chiar de patru  sau mai multe mandate.

Guvernul Boc le-a făcut primarilor o mare favoare: alegerile dintr-un singur tur. Alianța PSD-PNL, cunoscută sub denumirea de USL a profitat din plin.

Alegerile locale din anul 2012 au însemnat împărțirea administrației locale între PSD și PNL. Dacă rămânea în funcțiune USL niciun alt partid nu ar fi avut șansa de a câștiga alegerile în România, de la locale la parlamentare și europarlamentare. Sau, dimpotrivă, s-ar fi născut o alternativă la colosul politic.

Spargerea USL nu a însemnat decât un divorț pe termen scurt între cele două partide dominante. Lipsa unei alianțe oficializate a condus la o relație haotică.
Asta s-a văzut în urma mediatizării excesive a negocierilor pentru București. De asemenea, fără să fie foarte mediatizate, lupte crâncene, ca pe vremea turcilor, s-au dat între organizațiile județene PNL și PSD.

Cele două partide dominante nu sunt compatibile, dar forțează o alianță în ideea de a câștiga toate alegerile. Asta se vede în cazul alegerilor pentru parlamentul european, PSD și PNL având o listă comună.

În schimb, în cazul alegerilor locale PSD și PNL frânează evoluția firească a sistemului democratic. Odată cu alegerile dintr-un singur tur nu mai există o selecție naturală nici măcar de formă. La nivel de țară social-democrații și liberalii își iau partea leului. Ar trebui să fie mulțumiți cu cât pot câștiga.

Există un caz special. Nicușor Dan este o excepție. Din cauza lui PNL și PSD aproape că s-au sfâșiat. Crezând în sondaje ca în litera de evanghelie s-au chinuit să caute “independentul” care să-l bată pe Nicușor Dan.

Culmea este că primarul general al Bucureștiului a fost susținut la alegerile din 2020 de PNL. Acum patru ani se credea în “dreapta” și în “stânga”.
Acum doctrina se întoarce împotriva PNL. PSD nu face atâta caz de ideologia lui, dar asta nu-i scade dorința de a câștiga cu orice preț. Lăcomia continuă să fie principala cauză a neînțelegerilor dintre PSD și PNL.

Poate că, de fapt, asta înseamnă politica: dorința de a ocupa cele mai importante funcții din stat și de la nivelul fiecărui județ.

Lucrurile se încurcă în județele cu populație mixtă. În Maramureș, de exemplu, nu este o problemă dacă PNL și PSD au fiecare propriul lor candidat la consiliul județean și primăria reședinței de județ, Baia Mare.

La Satu Mare situația este alta. Aici se pune problema în termeni etnici, între români și unguri. UDMR este o formațiune compactă, are propriul electorat. PSD și PNL își împart relativ egal electoratul, și mai trebuie să fie atenți și la restul partidelor, USR, AUR și la ce se mai nimerește.

Conform statisticilor, PSD și PNL nu pot câștiga decât împreună. Împreunarea nu s-a putut face. Deci fiecare partid va alerga pe propriul său culoar.

În județul Satu Mare practic fiecare partid românesc se adresează la aproximativ 60% din rândul alegătorilor. Dintre aceștia se prezintă la vot mai puțin de jumătate. Masa electorală este, așadar, înjumătățită.

Dar politica îți cere să lupți pentru partidul tău, indiferent de condiții, indiferent de șanse. Câte partide, câți candidați sunt înscriși în cursa electorală, la nivel de țară, la nivel de județ? Vom vedea după terminarea termenului de înscriere, 30 aprilie.

Indiferent de șanse, competiția electorală la nivel de țară se dă între PSD și PNL, ca partidele dominante, iar în județul Satu Mare lupta se dă în trei, între PSD, PNL și UDMR.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Războiul ţiţeiului

Asculta acest articol Cea mai drastică sancţiune împotriva lui Putin: embargoul asupra ţiţeiului rusesc. Dacă Federaţia Rusă a închis robinetul