Image 1
Image 2

GERMANIA

Cancelarul Olaf Scholz, îngrijorat. Face prognoze sumbre

Cancelarul german Olaf Scholz este îngrijorat și face prognoze sumbre. Dificultățile ar fi generate de o decizie a Curții Constituționale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Cancelarul german Olaf Scholz a emis marți un avertisment către concetățenii săi că urmează dificultăți financiare generate de criza bugetară provocată de decizia recentă a Curții Constituționale. Aceasta a anulat transferul către finanţarea investiţiilor ecologice strategice şi sprijinirea industriei a 60 de miliarde de euro din credite neutilizate, potrivit AFP, citată de Agerpres.  Lovitura a generat panică în economia germană.

 

 

Criza bugetară derivă dintr-o încercare anterioară a guvernului de la Berlin de a utiliza un fond special legat de pandemia de coronavirus pentru a susține investiții și a respecta totodată reglementările naționale stricte privind deficitul public. În conformitate cu “frâna datoriei” germană, care limitează creșterea deficitului public la 0,35% pe an, guvernul încearcă să mențină o disciplină fiscală asemănătoare celei din Marea Britanie.

 

 

Curtea Constituțională a anulat transferul de fonduri, invocând nerespectarea limitelor impuse de “frâna datoriei”. Această decizie a generat consecințe imediate, iar Cancelarul Scholz a anunțat măsuri urgente pentru a face față situației. Astfel, protecția împotriva inflației va fi redusă prin scăderea facturilor la gaze și energie electrică pentru familii și firme, o schimbare majoră față de planurile inițiale.

 

 

Cancelarul german a recunoscut că decizia Curții Constituționale creează o “nouă realitate” care va afecta capacitatea țării de a atinge obiectivele importante de investiții în infrastructură. Guvernul se pregătește să solicite o nouă excepție de la limitarea îndatorării în 2023, ceea ce contravine unei promisiuni anterioare. Deficitul pe anul curent este estimat să crească cu 45 de miliarde de euro.

 

 

Criza bugetară se transformă rapid într-o criză politică, cu coaliția tripartită condusă de Scholz, alcătuită din social-democrați, ecologiști și liberali, care se confruntă cu o scădere a popularității. Un sondaj recent arată că 60% dintre germani sunt nemulțumiți de activitatea guvernului. Cele trei formațiuni guvernamentale au acum doar 35% din intențiile de vot, deschizând calea pentru solicitări de alegeri anticipate din partea opoziției conservatoare și a extremiștilor.

 

 

Cancelarul este presat să aplice “frâna datoriei,” iar coaliția guvernamentală se confruntă cu tensiuni interne semnificative. Social-democrații și ecologiștii doresc flexibilitate în abordarea crizei, în timp ce liberalii susțin rigorile bugetare. Această diviziune face dificilă obținerea majorității parlamentare necesare pentru orice reformă semnificativă.

 

 

 

Pe fondul acestei crize, investițiile în Germania întârzie, iar creșterea economică este blocată. Experții avertizează că “frâna datoriei” va împiedica dezvoltarea, iar finanțarea pentru infrastructură, apărare și protecție socială va fi posibilă doar prin împrumuturi suplimentare sau creșterea taxelor și impozitelor. Cu un viitor incert, Germania se confruntă cu provocări economice și politice semnificative în perioada următoare.

 

CITEȘTE ȘI:Dacă în Germania prețurile la alimente au crescut și cu 90% cu cât au crescut în România?

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns