Image 1
Image 2

Când va fi luată în serios campania electorală?

Actuala campanie electorală depășește prin grobianism, prin lipsă de principii, dar și prin populism campaniile din perioada capitalismului sălbatic al anilor 1990.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ion Iliescu, primul mare zoon politikon, adică animal politic, de după căderea regimului comunism, politician fără scrupule, pălește în fața a zeci de politicieni actuali.

Clasa politică din România a cunoscut un regres continuu. Sunt candidați la primării, aflați la al doiloea, al treilea, al patrulea mandat, care știu mai multe despre tehnici și strategii electorale decât întregul PDSR, PNȚCD, PNL, UDMR , PUNR și alte partide mărunte de acum 20- 30 de ani.

De bine de rău, până la apariția internetului mesajele politice treceau prin filtrul unor ziare care nu-și permiteau să-și bată joc de proprii lor cititori.

Mizerii se spuneau destule, dar erau filtrate de puținele televiziuni existente. Un caz Șoșoacă, de exemplu, este de neimaginat fără concurența televiziunilor avide de audiențe pe marginea unor nimicuri.

Presa de scandal, inventată de americani, preluată și perfecționată de presa europeană, atinge în epoca internetului și rețelor de socializare dimensiuni astronomice. Mai vine și inteligența arttificială și realitatea este cu totul escamotată.

Cine mai înțelege ceva din temele importante care ar trebui dezbătute pe marginea campaniei elecrtorale pentru parlamentul European? Nici măcar candidații.

Nu trebuie să fii liderul unui partid populist precum AUR ca să vinzi iluzii unor alegători din ce în ce mai săraci. Vine un prim ministru și declară brusc că în această vară salariul minim va crește la 3700 de lei. În schimb nu spune că din cei 3700 de lei jumătate vor rămâne în sacul fără fund al statului.

Manipularea, în fond disprețul față de alegători, poate lua și forma unui film de prost gust precum cearta șoșocarilor sau a scamatoriilor unui Piedone.

Pretenția de civilitate, morga unor politicieni din pretins titratele partide PSD și PNL, nu sunt lipsite nici ele de scene și declarații de prost gust.

Cum să cataloghezi scurtele replici dintre directorii de campanie  PSD și PNL, Mihai Tudose și Rareș Bogdan, despre chiloții acestuia purtați peste pantaloni?

Lipsă de respect față de alegători sau metode perfide de a atrage atenția alegătorilor asupra celor două partide? Replica lui Tudose se potrivea mai bine în cazul Dianei Șoșoacă. Despre ea soțul Silvestru putea spune că își poartă chiloții peste pantaloni, însă sună ca naiba în gura unui fost prim ministru al României, capul de listă comună PSD-PNL pentru Parlamentul European. Locul doi este ocupat de cel despre care Tudose spune că își poarttă chiloții peste pantaloni.

“Strigăte în pustiu” își intitula Octavian Goga cartea apărută în anul 1915. “Predică  în pustiu” își boteza Stelian Popescu, directorul ziarului Universul, cartea apărută în anul 1941. Semnale de alarmă inutile.

Se pare că lumea o ia razna la intervale relativ mici de timp.  Cu toate că personajele pitorești ocupă spațiul public în întregime cu siguranță se mai găsesc pe ici, pe colo candidați care strigă  sau predică în pustiu.

Unul dintre aceștia ar putea fi medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul improvizat al alianței PSD-PNL la alegerile din București.

Dacă în primele zile părea un fel de don Quijotte aterizat în mijlocul unor mori de vânt,  mai mult timid decât dispus să se lupte cu balaurii, fiind om inteligent învață rapid tehnicile de luptă electorală și va ține piept unui Piedone, a unui versat Nicușor Dan, iar mai nou și a experimentatului consultant politic Cozmin Gușă, anunțat candidat AUR la primăria Capitalei.

Pirpiriu cum este, mai greu îi va fi  medicului Cîrstoiu să  facă față unui atac frontal din partea uriașei senatoare Diana Șoșoacă.

În așteptarea demarării pe față a campaniei electorale din Satu Mare putem deja bănui modul în care se pregătesc armele electorale de cei mai reprezentativi competitori. UDMR intră în luptă în aceași formație, Pataki Csaba la Consiliul județean, Kereskenyi Gabor la primăria Satu Mare. Adrian Cozma și Mircea Govor, se pregătesc pentru lupta cu Pataki Csaba, iar la primărie Gabor Kereskenyi va avea adversari redutabili  încă nelansați, Radu Roca și, probabil, Radu Panait. Eventual  împotriva lui Kareskenyi Gabor va intra în luptă și viceprimarul Adelin Ghiarfaș, care încă nu și-a găsit un partid, dar caută.

Oricum, până la lansarea oficială a candidaților la locale

campania electorală nu poate fi luată în serios.  Din păcate, nici campania pentru europarlamentare nu atinge gradul se seriozitate cerut de înaltul formum al UE.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS

Cultura indignării generalizate

Se va schimba lumea concomitent cu distrugerea unui segment al ei? Eforturile politice de evitare a conflictelor au devenit cu atât mai importante cu cât criza planetară a apărut exact în perioada în care ....

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now

PSD are doi prezidențiabili de cursă lungă

Din ce în ce mai prezent în viața politică din țară, mascată sub forma unor vizite la obiective industriale, unele cu impact militar, trădează dorința lui Mircea Geoană de a candida la președinția României.