Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cartoful dulce poate aduce profit mai mare decât cel tradiţional

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
cartofi dulci
cartofi dulci

 

Dacă localitatea dăbuleni a devenit cunoscută prin pepenii care se cultivă acolo, apoi sunt duşi în toată ţara pentru comercializare, iată un al doilea motive pentru care această aşezare din sudul României ar putea câştiga mai multă notorietate. Cercetători de la Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (CCDCPN) Dăbuleni, judeţul Dolj, a recomanad fermierilor să se ocupe de cultivarea cartofului dulce, de origine coreană.

Potrivit publicaţiei Recolta.eu – Cartoful dulce, spun cercetătorii, se pretează foarte bine la solurile nisipoase din această zonă şi este şi foarte valoros din punct de vedere nutritiv: are un nivel ridicat de betacaroten (11.500 mcg per 100 g produs, în comparaţie cu doar 6 mcg conţinute de cartofii obişnuiţi, şi chiar cu 40% mai mult decât morcovii), proteine 2,22 g; apă 74,43%; amidon 14,43%; zahăr total 3,48%; glucoză 0,58%; celuloză 1,10%.

Cu siguranţă acest cartof s-ar preta să se cultive şi pe solurile nisipoase din zona Pişcolt – Sanislău. Noi semnalăm acest aspect în speranţa că cei interesaţi vor studia posibilitatea de a cultiva cartofi dulci şi la noi în judeţ.

După cum menţionează publicaţia invocată mai sus: “Am avut tuberculi şi de 2,4 kg, cu producţie de peste 30 tone/ha destul de uşor de obţinut. Această specie ar putea deveni una de nişă. În prezent, Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, judeţul Dolj este singura unitate din ţară care a produs cartof dulce. Deoarece această cultură se pretează foarte bine la condiţiile din zona noastră, vom continua extinderea acesteia. Cartoful dulce obţinut pe solurile nisipoase din sudul Olteniei se încadrează în indicii de calitate pentru această specie, iar nivelul cantitativ şi calitativ al producţiei asigură şi eficienţă economică. Este foarte important ca acest produs foarte valoros din punct de vedere nutritiv să fie cunoscut consumatorilor din România”, a declarat pentru Agerpres Dr.ing. Aurelia Diaconu, directorul CCDCPN Dăbuleni.

Se cuvine subliniat faptul că specialişti în cultura cartofului susţin că pragul de eficienţă la această cultură este la o producţie de peste 15 – 17 tone la hectar, în vreme ce susţinerile de mai sus vorbesc despre o producţie dublă, ceea ce în mod sigur aduce şi beneficii.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns