Image 1
Image 2

PILON II DE PENSII

Cât ar trebui să aibă în contul de pensie o persoană cu salariu mediu care a contribuit 15 ani la Pilonul II?

Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a prezentat principalele statistici privind Pilonul II după 15 ani de activitate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Astfel, fondurile de pensii au 8,1 milioane de participanţi, 117 miliarde de lei acumulaţi, dintre care trei sferturi reprezintă contribuţiile virate în sistem şi un sfert (peste 30 de miliarde de lei) reprezintă câştigul net adăugat în conturile tuturor românilor care cotizează la fondurile de pensii private.
O persoană care avea salariul mediu pe economie şi care a contribuit lună de lună timp de 15 ani la Pilonul II de pensii ar trebui să aibă în cont în jur de 36.000 lei, dar dacă se păstra graficul de creştere a contribuţiilor valoarea ar fi fost mai mare cu 36%, a declarat, pe 7 noiembrie, Radu Crăciun.

 

“Evoluţia contribuţiilor, aşa cum era iniţial planificată, a fost alta. Practic a existat o creştere după care a urmat o corecţie importantă. Mă refer aici la procentul din salariu brut care a fost virat. Acum ne aflăm, să spunem, într-un oarecare proces de recuperare. Sper din toată inima că începând cu anul viitor vom vedea această creştere de la 3,75% la 4,75% care a fost legalizată de Guvern şi care este parte a angajamentului pe care România şi l-a luat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă… Au mai existat, să spunem, şi alte deviaţii, dar aceasta aş putea spune a avut un impact major. Vă prezint nişte calcule. În cei 15 ani, cineva care avea salariul mediu pe economie şi care a contribuit lună de lună timp de 15 ani, astăzi ar trebui să aibă undeva în jur de 36.000 lei. Deci cam asta ar fi valoarea contului. Dacă graficul creşterii contribuţiilor ar fi fost cel planificat, suma pe care o avea în cont ar fi fost de 49.000 lei, deci cu 36% mai mult decât acest calcul teoretic arată că dintr-un salariu mediu ar fi avut”, a spus Radu Crăciun, la evenimentul ce a marcat aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România, relateaza Agerpres.

În acelaşi timp, fondurile de pensii private din Pilonul II au efectuat deja plăţi în valoare totală de 1,7 miliarde de lei către 130.000 de beneficiari, cifră aşteptată să depăşească 2 miliarde de lei până la finele lui 2023 şi să continue să crească exponenţial în anii următori.

Întrebat de jurnalişti despre persoanele care contribuie activ la Pilonul II de pensii, el a spus că sunt 8 milioane de participanţi dintre care doar 4 milioane activi. Printre cei care nu mai contribuie se numără cei care au emigrat sau lucrează la negru, dar şi emigranţii care au lucrat câţiva ani în România, au contribuit şi apoi au plecat în alte ţări.

De asemenea, el a precizat că numărul celor care au contribuit neîntrerupt de la înfiinţarea sistemului este foarte mic, de aproximativ 4-5% din totalul participanţilor.

Piaţa pensiilor private este cea mai mare din cele trei pieţe supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), având o pondere a activelor în acest moment de aproximativ 8,3% din PIB, a declarat, totodat[, Dan Armeanu, vicepreşedinte Sectorul Sistemului de Pensii Private.

“Sistemul de pensii private în cei 15 ani a crescut de la o perioadă la alta şi a ajuns să fie cea mai important[ componentă a sistemului financiar non-bancar din România. Piaţa pensiilor private este cea mai mare piaţă din cele trei supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, având o pondere a activelor în acest moment de aproximativ 8,3% din PIB, fiind urmată de piaţa de capital, cu o pondere a activelor de aproximativ 4,8% din PIB, şi piaţa asigurărilor pe ultimul loc, din păcate, după ponderea de doar 2% din PIB”, a spus Dan Armeanu.

Potrivit acestuia, piaţa pensiilor private a avut o dezvoltare accelerată în ultimii 5 ani, reuşind să adauge în medie aproximativ 1% din PIB la active. Iar din punct de vedere al valorii absolute, activele fondurilor de pensii au crescut în ultimii 5 ani de aproape două ori şi jumătate, de la 10 miliarde de euro active în 2018 la o valoare record în acest an de aproximativ 24,5 miliarde de euro, un maxim istoric pentru sistemul de pensii.

“Dacă se calculează randamentul anualizat în cei 15 ani de la începutul sistemului până în prezent pe baza evoluţiei vuan (valoarea unitară a activului net), randamentul este undeva la 7,4%. Este un randament real pozitiv. Este un randament de aproape de două ori cât rata inflaţiei, rata inflaţiei în perioada respectivă fiind de aproximativ 4,3%. Mai mult, randamentul din ultimul an calculat la septembrie, de asemenea, pe baza evoluţiei vuan-ului, este undeva la 18,8%, de peste două ori cât rata inflaţiei la septembrie, de 8,8%. Toate aceste elemente pun în evidenţă faptul că sectorul de pensii private reprezintă o adevărată alternativă la economisirea internă”, a susţinut acesta.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS ANALIZĂ ECONOMICĂ

Euro rămâne agățat la 4,97 lei

Leul a avut o evoluție relativ stabilă față de euro, cu o ușoară tendință de depreciere a cursului, în timp ce volatilitatea față de celelalte valute majore a fost mai mare.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now