Image 1
Image 2

INVESTIȚII ÎN TEHNOLOGIE

Cât de departe este România de noile tehnologii?

Cât de departe este România  de noile tehnologii?
În timp ce noi în România ne chinuim cu e-factura, cu comasările alegerilor, promițând creșteri de pensii, dar fără să ne preocupăm și de industria care face bani, în întreaga lume, ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… inclusiv în Europa, țările investesc în  noile tehnologii care vor domina economia în viitorul nu foarte îndepărtat.

Recent Elon Musk a anunțat că primul om căruia i s-a implantat un cip în creier datorită căruia a mișcat cu puterea gândului mausul de la calculator. Este o realizare mare a științei, care bagă spaima în oameni, dar nu despre astfel de cipuri este vorba. Să le luăm pe rând. Să începem din zona Asiei de unde vin cipuri pentru mașini și alte utilaje în Europa.

Coreea de Sud investește 430 de miliarde de euro pentru producția de cipuri

Coreea de Sud își dublează astfel investițiile planificate în industrie. Până acum s-a vorbit de aproximativ 210 miliarde de euro – până în 2042. Țara vrea să-și susțină cele mai importante companii cu planurile de expansiune cu scutiri substanțiale de taxe. Potrivit serviciului de informații financiare Bloomberg, cipurile reprezintă 16% din vânzările la export ale țării.

 

Aproximativ 430 de miliarde de euro vor intra în 13 noi fabrici de cipuri până în anul 2047. Asta pe lângă cele 21 de fabrici care există deja. În acest timp , companiile locale precum Samsung și SK Hynex, sunt de așteptat să construiască cel mai mare cluster de semiconductori din lume. Guvernul sud-coreean a prezentat deja planurile corespunzătoare. Acestea sunt cele mai îndrăznețe planuri de investiții în industria de cipuri importantă din punct de vedere strategic.
În SUA se investesc în semiconductori peste 280 de miliarde de dolari. iar în Europa aproximativ 86 de miliarde.

 

Experții în domeniu apreciază că câștigătorii acestei „curse înarmărilor cu cipuri” vor fi furnizorii. Această cursă a înarmărilor cu cipuri conduce la un nou naționalism de sorginte tehnologică. duce, Creșterea cererii pentru companii va fi din ce în ce mai mare.  Olanda este una din țările care produc în industria de cipuri având deja cel mai valoros grup tehnologic din Europa. De succesul olandezilor vor să beneficieze și companiile germane: grupurile tehnologice șvabe Trumpf și Zeiss sunt cei mai importanți furnizori ai ASML

 

Mașinile de producție sunt cel mai mare element în construcția de noi fabrici.  Experții estimează că noul model de top ASML pentru cea mai recentă generație de semiconductori va costa în jur de 250 de milioane de euro.

 

Adică cu aproximativ 100 de milioane de euro mai mult decât înainte. Următoarea generație ar putea adăuga chiar și alte 100 de milioane de euro.
Numai cu mașinile ASML pot fi produse semiconductori ultramoderni cu cele mai mici dimensiuni de structură de șapte nanometri și mai mici. Adică de un miliarde de ori mai mici decât un purice, a glumit un expert. Dar pe cât de minuscule sunt cipurile pe atât de uriașe trebuie să fie halele de producție.

 

Pentru că fabricile au nevoie de o anumită dimensiune pentru a realiza economii de scară, investițiile mici nu funcționează în producția de semiconductori. Prin urmare țări precum România, au mici șanse să intre în această competiție pentru semiconductori. Noi putem fi competitori în producții tradiționale,  eventual în produse agricole.
Producerea de tehnologii avansate nu se limitează la SUA, Coreea de Sud și Europa.  Până la sfârșitul deceniului, China și-ar putea dubla capacitatea de producție.

 

 

China își dezvoltă proprii producători de mașini de cip
 

Sancțiunile ample aplicate de  SUA fac exporturile către China mai dificile. Acest lucru încurcă vânzările. Însă deși sub presiune,  China își dezvoltă propria industrie de cipuri. Dacă se vorbește despre o nouă ordine mondială, din punct de vedere economic  sferele de influență încep să se împartă după tehnologiile avansate. Dar în ciuda acestor planuri, deocamdată cei mai mulți semiconductori, așchii cum li se zice care nici nu pot fi văzuți cu ochiul liber fiind atât de mici, se  asamblează în Asia.
O singură companie din Europa dă speranță investitorilor. Asta este o veste bună pentru industria auto germană: mulți semiconductori care sunt vitali pentru producători vor fi produse în Germania în viitor.  asta ar reduce substanțial costurile de producție a  cipurilor pentru industria auto.

 

Cu toate aceste investiții de sute de miliarde de euro și dolari,  țările occidentale  privesc încă cu teamă către China.
Care este motivul fricii de Asia? Procesarea ulterioară a componentelor, așa-numitul backend, necesită multă forță de muncă. Prin urmare, cipurile sunt ambalate și testate în principal în Asia, deoarece costurile forței de muncă pentru producătorii de cipuri sunt mai mici acolo. O soluție, de asemenea scumpă, ar fi fabricarea componentelor mici în Germania, de exemplu, îi transportarea lor cu avioanele în țările asiatice pentru asamblare, apoi transportarea lor din nou cu avioanele în Europa.

 

O fabrică de cipuri în valoare de 8 miliarde de euro se construiește acum în Franța. De asemenea americanii vor să construiască o fabrică  Intel în valoare de 4 miliarde de euro în Polonia, la Wroclaw. De ce nu și în România? Pot fi întrebați guvernanții noștri. Datorită celor două fabrici, Europa va deveni mai puțin dependentă de semiconductorii din Asia. Această direcție este în sensul politicilor promovate de Comisia Europeană.
Vom vedea dacă pe perioada campaniei electorale pentru alegerile europene candidații români vor aborda și această temă majoră privind “noua ordine mondială” privită prin prisma dezvoltării noilor tehnologii.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Personalizarea AI: Cum cunoștințele specifice îmbunătățesc Inteligența Artificială

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with