Image 1
Image 2

Câteva considerente despre platforma digitală www.informatia-zilei.ro

Trebuie să spunem adevărul: până acum totul a fost gratuit. Mai mult de atât, cu cât ofeream mai multe informații, cu atât mai mult eram înjurați mai mult.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Intrăm într-o nouă etapă. Ba putem spune că, în realitate, intrăm într-o nouă eră. În era digitală.  Noua platformă Informația Zilei ne permite să oferim materiale nelimitate. Practic, site-ul Informația Zilei nu poate fi citit niciodată până la capăt.

 

Informația Zilei este singurul cotidian care are mai mult decât o colecție: are o arhivă.  În Informația Zilei poți citi articole din anul 1990, știri despre cum era România în urmă cu 33 de ani, dar și comentarii ale unor oameni de cultură care, o vreme, ne-au însoțit, în demersul nostru de a oferi informații unui public dornic să fie informat dintr-o sursă  sigură, de încredere, independentă din punct de vedere politic.

 

“Solstițiu” a fost prima publicație independentă tipărită în Satu Mare după Revoluția din decembrie 1990.

 

Se poate spune că este “emanația” revoluției, cum se auto-prezenta Ion Iliescu, omul care a confiscat puterea în decembrie 1989 și a folosit-o până în 1996  ca pe o frână în calea dezvoltării firești a României.

 

Sigur, fostele ziare, organe ale PCR, și-au schimbat într-o singură noapte orientarea devenind organe ale FSN, apoi tranformându-se în presă independentă. La Satu Mare Ion Bledea, Voicu D. Rusu au făcut o presă de calitate la Gazeta de Nord Vest, formând o serie de jurnaliști.

 

După trei ani săptămânalul “Solstițiu” s-a transformat în cotidianul de azi, Informația Zilei. Numerele săptămânalului “Solstițiu”  se vor regăsi în arhiva Informația Zilei, în curs de realizare.

 

După 30 de ani de presă tipărită pe hârtie, Informația Zilei, deși avea un site, nu i-am dat prea mare importanță. Ne-am concentrat pe ziarul tipărit. Cum de altfel vom face în continuare.

 

Presa online nu are și nu poate avea impactul unui ziar tipărit. De altfel, acesta este și motivul pentru care publicațiilor online li se spune “presă de familie”. Ceea ce nu înseamnă că nu pot fi  o prezență mass media onorabilă, dacă-și păstrează onestitatea. Nenorocirea este că date fiind costurile mici, au început să-și facă site-uri politicienii. Fiecare politician mai ambițios își trântește un site și începe să manipuleze publicul angajându-și două, trei persoane.

 

Apariția unui site profesionist în Satu Mare este un eveniment care va schimba peisajul publicistic. Materialele sunt traduse în 12 limbi. Prin apăsarea unui buton poți citi articolul în 12 limbi, începând cu limba maghiară, germană, ucraineană, desigur engleză, italiană, spaniolă, dar și în limba hindi, vorbită de cei peste o mie de muncitori străini din Satu Mare. Articolele pot fi și ascultate. Vocea este a unui robot, care pare ciudată. Traducerea textelor este, de asemenea, făcută de inteligența artificială.

 

Dar nouă față a platformei digitale Informația Zilei poate fi accesată pe adresa www.informația-zilei.ro.

Vă invităm să le urmăriți pe una dintre paginile ziarului tipărit. Să nu se înțeleagă de aici că ziarul tipărit va avea soarta unui copil tipărit. Dimpotrivă, de îndată ce se va termina cu criza de hârtie, căreia i-a căzut victimă și ziarul Friss Ujsag, va reapare Informația de Duminică, dar și un supliment lunar numit “Pagini literare sătmărene”.