Image 1
Image 2

Nervozitate la vârful guvernului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se elimină facilităţile în domeniul IT şi Construcţii. Nu se elimină, cine a spus prostia asta? În Coaliţie nu s-a vorbit de aşa ceva, zice Marcel Ciolacu.

Se taie sau nu pensiile speciale? S-a votat, dar nu se taie. Este o condiţionare cuprinsă în PNRR? Unii spun că da, alţii că nu. Ştiri false, amestecate, declaraţii în doi peri venite de la vârfurile partidelor, de la miniştri, dar neconfirmate de primul ministru.

Toate încep să se spargă în capul noului prim ministru. Obligat de împrejurări să vorbescă mai tare, aproape să strige, Marcel Ciolacu încă nu a răguşit, dar semnele nervozităţii sale sunt tot mai evidente. Părea uşoară funcţia de prim ministru înainte de rotativă. Ideile, propunerile curgeau una după alta. Iată, însă, că nimic nu este uşor de pus în practică. Ordonanţele de urgenţă sună frumos, totul pare să aibă o logică, însă când să fie implementate măsurile se dovedesc ineficiente, neclare, prost gândite.

Cele 14 alimente propuse pentru ieftinire. Producători, comentatori, comercianţi, le-au sucit, le-au învârtit şi concluzia este una sceptică< se vor ieftini cele 14 produse, dar se vor scumpi alte produse. Legea compensaţiei profitului.
Mai puţin implicat, PNL pare că se află într-un concediu de refacere a forţelor după guvernare. Nicolae Ciucă anunţă că în cadrul Biroului Politic, PNL propune o discuţie privind reducerea secretarilor de stat, anunţă că din cele 52 de jaloane pentru a doua tranşă din PNRR a mai rămas doar un singur jalon neîmplinit, dar se va face până în septembrie.

Conducerea PNL nu vrea complicaţii. Aşa că a respins aproape în unanimitate şi proiectul iniţiat de deputatul Adrian Cozma de ridicare a pragului electoral la 7%. Un singur vot pentru ridicarea pragului şi o singură abţinere.

Fără patimă, calm, a explicat preşedintele PNL şi chestiunea eliminării facilităţile din domeniul IT, construcţii şi agricultură: a fost doar o propunere aruncată de ministrul Marcel Boloş, dar nici vorbă de eliminare. În continuare angajaţii din Construcţii vor fi scutiţi de plata asigurărilor de sănătate. Plătesc alţii, de exemplu cei angajaţi part time plătesc la nivelul salariului minim, deşi primesc bani numai pentru 4 ore de muncă.

Este bine să nu deţii funcţia de prim ministru. PNL a scăpat de responsabilitatea directă. Este ca şi cum ar fi în opoziţie, deşi este la putere. Calul de bătaie de acum înainte până după alegerile de anul viitor va fi PSD, cu primul ministru în frunte.

Marcel Ciolacu are timp să-şi testeze şi răbdarea, dar şi capacitatea de administrator. Ar putea deveni un şef de guvern autoritar, dar cum să-i tragă la ordine pe miniştri PNL? Este proaspăt exemplul ministrului Boloş care anunţând că se vor elimina anumite facilităţi a tulburat atmosfera în două domenii care contribuie la PIB în mod substanţial. În concluzie, cine câştigă mult, plăteşte în continuare puţin.

Sunt şi veşti bune. Directotul SRI, Eduard Hellvig, anunţă că securismul a fost îngropat defitinitiv. A vorbit deschis despre cei care nu vor să plece de la putere, se agaţă de putere. Pietrificarea într-o funcţie îi face pe cei care o deţin să piardă contactul cu realitatea.

Prin urmare, Eduard Hellvig, fost deputat PNL, îşi dă demisia din funţia de director al SRI. Cine îi va lua locul? Este atributul preşedintelui Klaus Iohannis de a numi un nou şef al Serviciului Român de Informaţii. Parlamentul votează. Care să fie adevăratul motiv al demisiei sale? Vor urma o serie de comentarii. O fi făcut el ceva, l-o fi supărat el cu ceva pe preşedintele Iohannis.

Numind pe cineva care nu este apropiat de PNL se va specula că preşedintele nu mai susţine PNL. Prin urmare este mai comod să fie preluată conducerea SRI de către directorul adjunct.

Nu lipsesc speculaţiile: având în vedere buna prestaţie a lui Eduard Hellvig n-ar fi o mare surpriză să aflăm că va fi pus în discuţie pentru candidatura lui la prezidenţiale din partea PNL.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Intrăm în altă logică

Asculta acest articol Marcel Ciolacu a intrat mai greu în pielea liderului politic al celui mai mare partid din România.

Cum ne construim dușmanul?

Cu un titlu împrumutat de la Umberto Eco, “Cum ne construim dușmanul”, o carte mai puțin celebră decât “Numele trandafirului”, dar mai aplicată pe realitatea politică, încerc să înțeleg dinamica vieții publice românești prin prisma dușmanilor pe care și-i construiește fiecare partid.

Sigla Informatia Zilei

USR nu-şi găseşte tonul

Asculta acest articol Partidul ce pare să se străduiască cel mai mult să atragă atenţia alegătorilor asupra unor probleme ce