Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Câteva lucruri uimitoare despre creierul uman

Creierul este computerul care organizează totul în organism, dă comenzi şi ia decizii care te menţin în viaţă, fiind cel mai complex organ. În parte el a ramas chiar si acum o enigma, iar dintre lucrurile cunoscute multe sunt absolut uimitoare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Creierul este computerul care organizează totul în organism, dă comenzi şi ia decizii care te menţin în viaţă, fiind cel mai complex organ. În parte el a ramas chiar si acum o enigma, iar dintre lucrurile cunoscute multe sunt absolut uimitoare.

 

Iată cele mai interesante informârii despre creier, oferite de Oddee.com:

 

Creierul nu simte durere

 

Nu există receptori ai durerii în creier, ceea ce le permite neurochirurgilor să facă operaţii în care pacientul nu este adormit, astfel încît să vada secunda de secunda daca functiile motorii, ale vorbirii sau celelalte sunt afectate. In mod normal, un receptor senzorial al durerii trimite semnale catre maduva spinarii si creierul avertizeaza ca exista un pericol.

 

Milioane de vase de sange si celule

 

In creier sunt in jur de o suta de miliarde de neuroni. Creierul foloseste in jur de 17% din intreaga energie a corpului si 20% din oxigen, desi reprezinta doar 2% din masa totala a corpului. El produce 10-23 de watti atunci cand esti treaz, indeajuns cat sa aprinda un bec. Consta, 75%, in apa, avand peste 100 de trilioane de sinapse care conecteaza neuronii si destul spatiu de stocare a informatiilor incat sa incapa intreg continutul Enciclopediei Britanice de 5 ori.

 

Creierul lui Albert Einstein s-a pastrat

 

Atunci cand Einstein a murit, in 1955, nu au salvat doar o suvita din parul sau alb, ci i-au scos intregul creier. Doctorul Thomas Harvey a facut operatia care a durat 7 ore si jumatate din pure rationamente stiintifice. Apoi pur si simplu a disparut. Abia in 1978 un jurnalist zelos, pe nume Steven Levy, l-a gasit pe dr. Harvey in Wichita, Kansas, medicul recunoscand ca inca mai are creierul, taiat in 240 de bucatele puse la pastrare.

 

Exista diferente intre partea stanga si cea dreapta a creierului

 

Creierul este impartit in doua emisfere simetrice, ele lucrand impreuna. Partea stanga se ocupa mai mult de gandirea rationala, analitica, in timp ce partea dreapta este orientata spre informatii vizuale si conceptuale. Ele se ocupa de partile corpului opuse lor, ca pozitionare. Emisfera stanga se ocupa de partea dreapta a corpului si invers. Ceea ce este cel mai ciudat, poate, este ca poti sa pierzi jumatate de creier si inca sa traiesti.

 

Ne pare rau doamnelor, barbatii au creierul mai mare cu 10%!

 

Asta ar putea fi, in ochii barbatilor, dovada stiintifica a faptului ca sunt mai inteligenti decat femeile. Dar inainte ca ei sa inceapa sa se bata pe umar prieteneste, superior, trebuie stiut ca desi creierul femeilor este mai mic, are mai multe celule nervoase si conexiuni, astfel incat lucreaza mai eficient.

 

Conform stereotipului, proceseaza mai mult informatiile cu partea stanga, cea emotionala, in timp pe barbatii au mai activa partea rationala, dreapta. Asta inseamna ca multe dintre diferentele dintre sexe sunt produse de creier.

 

Creierul este mai activ atunci cand dormi

 

Noaptea este momentul in care creierul proceseaza toata activitatea petrecuta de-a lungul unei zile, cercetatorii crezand ca asta este motivul pentru care visam. Unii cred ca este un proces prin care se proceseaza emotiile si interactiunile complexe din timpul zilei, pe cand altii spun ca este o modalitate de a reseta informatiile, ca un calculator.

 

Un studiu recent arata ca visele ajuta la ameliorarea traumelor. Persoanele cu un IQ mai ridicat viseaza mai mult, iar un pui de somn in mijlocul zilei te ajuta sa fii mai energic si mai concentrat asupra muncii pe care o faci.

 

De ce radem? Nimeni nu stie

 

Rasul adevarat este involuntar. Numai oamenii sunt nascuti cu aceasta abilitate, copiii incepand sa chicoteasca de la 4 luni. Acest ras adevarat este chiar contagios si nu este usor de prefacut. De ce rad oamenii, insa? Nu datorita glumelor. Pe o perioada de 10 ani, un doctor a studiat 2.000 de situatii care induc rasul si a descoperit ca aceste accese de amuzament nu sunt rezultatul poantelor. Poate intr-o zi lumea va sti si de ce exista gadilatul.

 

Marimea conteaza?

 

Cercetatorii au pareri impartite in ceea ce priveste legatura dintre marimea creierului si inteligenta. Albert Einstein avea un creier de 1.230 de grame, in timp ce acela al unui om normal cantareste in jur de 1.400 de grame. Un studiu arata ca cu cat are capul mai mare o persoana, cu atat este mai inteligenta, in timp ce alt studiu spune ca persoanele cu capul tuguiat sunt mai putin inteligente.

 

Kim Ung-yong – persoana cu cel mai mare IQ (210)

 

Nascut pe 8 martie 1972, Ung-young intelegea deja algebra la 8 luni. Pana a implini 2 ani putea sa vorbeasa fluent 4 limbi straine. A inceput cursurile universitare la 4 ani si a absolvit la 15. El nu este doar extrem de inteligent, ci si foarte talentat ca pictor si poet. Acum locuieste in Corea de Sud si probabil ca are timp sa faca si lucrurile pentru care nu a avut vreme in copilarie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns