Image 1
Image 2
Acasa

PENSIE PRIVATĂ ÎN ROMÂNIA

Câți români au încasat pensie privată în primul semestru?

Pe parcursul semestrului I al acestui an au fost efectuate plăţi ale activului personal net în valoare de circa 341 milioane lei, de către Fondurile de Pensii Administrate Privat.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Plățile s-au făcut către 19.394 participanţi sau beneficiari, arată Raportul privind evoluţia sistemului de pensii private în primele şase luni ale anului 2023, publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Din valoarea totală a plăţilor efectuate, un procent de 56% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 20% ca urmare a decesului participantului şi 25% ca urmare a invalidităţii.

În semestrul I, ca şi modalitate de plată a activului personal net, 68% dintre participanţi/beneficiari au preferat plăţile unice în detrimentul celor eşalonate. Astfel, au fost efectuate plăţi unice în valoare de 120 milioane lei şi plăţi eşalonate în valoare de circa 70 milioane lei. Au fost înregistrate plăţi unice în cuantum de 48,6 milioane lei şi plăţi eşalonate în cuantum de 18,6 milioane lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului. Pentru invaliditate, cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 63 milioane de lei aferent plăţilor unice şi 20,8 milioane lei prin plăţi eşalonate.

Cele mai mari ponderi în totalul plăţilor activului personal net în primele şase luni au fost înregistrate de FPAP NN (34%), FPAP AZT Viitorul Tău (24%) şi FPAP Metropolitan Life (13%), fiind şi fondurile cu cel mai mare număr de participanţi.

Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 114,17 miliarde lei la finalul lunii iunie 2023, în creştere cu 14%, comparativ cu finalul anului anterior.

Raportat la luna iunie 2022, activele totale ale fondurilor de pensii private au crescut cu 26%. Astfel, la finalul semestrului I 2023, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active în cuantum de 110,06 miliarde lei, cu 14% mai mult faţă de luna decembrie a anului anterior.

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au cumulat active în valoare de 4,11 miliarde de lei, cu 24,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior şi în creştere cu 13,5% comparativ cu luna decembrie 2022.

La 30 iunie 2023, erau înscrişi 8,74 milioane participanţi la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul anului precedent fiind înregistraţi un număr de 8,59 milioane participanţi.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Atenție! Untul este considerat un element cheie la preț. Pentru că este cumpărat frecvent de consumatori prețul untului influenațează pecepția prețurilor întregului supermarket. 

IFPLUS COMPARAȚII PREȚURI

Dacă în Germania prețurile la alimente au crescut și cu 90% cu cât au crescut în România?

Chiar dacă supermarketurile, ca și guvernele, se străduiesc să arate că s-a redus prețul multor produse, în realitate majoritatea bunurilor au devenit semnificativ mai scumpe, cu câteva mici excepții.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now