Image 1
Image 2

CAVALERI LA CETATEA DIN ARDUD: Festivalul Medieval adună mii de spectatori

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

MedievArt -Fest Ardud 2023 a fost punctul de atracţie al sfârşitului de săptămână pentru numeroşi locuitori ai oraşului, dar şi pentru diverse persoane din localităţile limitrofe, chiar din Satu Mare.

Vreme de trei zile, 21 – 23 iulie, oraşul Ardud a fost „capitala” unor momente şi scene medievale de factură specială.
Pe scena amenajată în imediata vecinătate a turnului cetăţii din Ardud, au evoluat 120 de cavaleri şi domniţe, din ţară şi din străinătate, cu vârste cuprinse între 9 şi 68 de ani, în prezenţa unui public numeros, estimat de organizatori la aproximativ 5.500 – 6.000 de persoane.

       Dacă unii vizitatori ai oraşului Ardud au fost interesaţi să urmărească spectacolele organizate vreme de trei zile, în cadrul celei de a XI-a ediţii a festivalului, alţii au vizitat aşa numita tabără medievală amenajată, acolo unde privitorii au avut posibilitatea să vadă o serie de ateliere, dar şi arme care existau în perioada medievală. Unii cavaleri, în afara scenei au prezentat şi exersat diverse momente specifice perioadei precum înfruntări cu săbii, diverse dansuri.


A fost şi un meseriaş în prelucrarea la cald a metalelor a demonstrat cum se pot îndoi şi mai ales modela diverse piese.
În imediata vecinătate a taberei medievale şi a incintei cetăţii, iubitorii de artă au avut posibilitatea să vadă câteva sculpturi monumentale, în dimensiuni reale, ale unor personalităţi din familia Drăgoşeştilor, cei care au pus bazele actualului oraş Ardud.

Lucrările de sculptură au fost realizate cu măiestrie şi pricepere de către sculptorul Vasile Koter, membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare.

Pentru diversitate în cadrul acestei manifestări tradiţionale cunoscută şi în afara graniţelor României, organizatorii au amenajat un loc separat pentru producătorii şi comercianţii de produse realizate în sistem meşteşugăresc.
Nu au lipist dintre exponate o serie de ustensile necesare în casă şi gospodărie, podoabe pentru dame, articole de înfrumuseţare, alături de o serie de produse ale stupului printre care miere la preţuri între 20 şi 30 de lei kilogramul.
       În dorinţa de a avea o ofertă pentru vizitatori diversă, dar mai ales bogată, nu au lipsit tarabele cu minuturi alimentare, cu băuturi răcoritoare, cu îngheţată, cu porumb fiert ş.a.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with