Image 1
Image 2

TEORIE VERSUS PRACTICĂ

”Ce nu se dă la examene nu se face”, regula nescrisă din liceu

”Ce nu se dă la examene nu se face”, regula nescrisă din liceu
Ce precizări a făcut prof. univ. dr. emerit Rodica Zafiu din cadrul Facultății de Litere de la Universitatea din București în cadrul emisiunii ”DC Edu”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

„Cum se studiază limba română în școala românească? Să zicem în gimnaziu și punctez un fenomen care mie mi se pare criticabil: de ce nu se mai studiază gramatica în liceu? Cu excepția liceelor cu profil filologic, studiul gramaticii se oprește la clasa a 8-a”, a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan, decan al Facultații de Ştiinţe Sociale, Politice și Umaniste din cadrul Universitații Titu Maiorescu.

 

 

„De fapt, nu, adică nu în teorie, da în practică… Culmea e că și programele actuale au niște lecții recapitulative, aplicative, unități care implică exerciții de limbă. Dar cum se întâmplă, din nefericire, la noi, ce nu se dă la examene nu se face la clasă de multe ori și atunci neexistând explicit puncte la Bacalaureat care să fie clar legate de gramatică, rezultatul e că probabil acele lecții sunt, nu știu exact, nu pot să spun dacă peste tot e așa, dar sunt probabil cam neglijate.

 

 

Pe de altă parte, de ceva vreme tot spunem că în noile programe se va introduce o componentă gramaticală și nu numai gramaticală la liceu. Eu am colaborat în faza finală a programelor pentru gimnaziu, când s-a spus că o parte din temele gramaticale, din subiectele gramaticale care se făceau până atunci în clasele 5-8 se vor muta la liceu. Asta s-a întâmplat acum niște ani, până nu s-a mai lucrat la acele programe, nu s-a mai mutat nimic, au rămas lucrurile în aer din păcate, pentru că ar fi trebuit imediat după alcătuirea programei pentru gimnaziu să înceapă lucrul la programa pentru liceu, unde să intre elemente de gramatică, sigur, cu o aplicație”, a precizat prof. univ. dr. emerit Rodica Zafiu din cadrul Facultații de Litere de la Universitatea din București.

 

CITEȘTE ȘI:

 

„Eu Aleg”, îndrumă elevii de gimnaziu în dezvoltarea personală

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with