Image 1
Image 2

SENTINȚE DUPĂ COVID

Ce pedepse s-au dat în procesul certificatelor false emise de Centrul de vaccinare Petea, județul Satu Mare?

Anchetele începute împotriva fostului prim ministru Florin Cîțu, a foștilor miniștri de la Sănătate, Vlad Voiculescu și Ioana Mihailă, ne-au adus aminte că în timpul pandemiei în județul Satu Mare, la Petea, au fost inculpate 18 persoane într-un caz de corupție și fals în procesul de vaccinare anti-covid.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Printr-un comunicat din 16 noiembrie 2021 se anunța că procurorii din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Oradea, efectuează cercetări penale privind suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals, comise de funcționari publici în cursul anului 2021. Ancheta viza Centrul de vaccinare Petea din județul Satu Mare care acorda certificate de vaccinare anti-Covid persoanelor care refuzau să se vaccineze. Adică anti-vacciniștilor.
 

Astfel în cursul zilei de 16 noiembrie 2021 s-au făcut percheziții domiciliare în 13 locații, situate în județele Bihor și Satu Mare. O percheziție s-a făcut la Vama Petea, iar restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cursul anchetei, 35 de inculpați au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual, complicitate la fals informatic etc.
Procurorii au inițiat cercetări față de un număr de șapte inculpați aflați sub control judiciar și față de 90 de suspecți.
 

În acordurile de recunoaștere a vinovăției  s-au reținut  următoarele fapte: în toamna anului 2021, 34 dintre inculpați ar fi remis unui intermediar (care și el a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii anticorupție) câte 250 de euro, în schimbul obținerii unor adeverințe de vaccinare și implicit certificate digitale europene Covid, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.
 

Din banii respectivi primiți de la cei 34 de inculpați, intermediarul ar fi remis inculpatei Hoblea Daniela-Ioana, la data faptelor asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, câte 150 euro/persoană, în total 5.100 euro, restul păstrându-i pentru sine.
 

Cei 35 de inculpați au declarat în prezența apărătorilor aleși, că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora – între 1 (un an) și 3 (trei) ani cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi.
 

În acele zile, în data de 9 decembrie 2021, Informația Zilei scria:
Trei români care sunt stabiliți în Austria au mers la Direcția Națională Anticorupție pentru a recunoaște că au obținut certificatul anti-COVID la Vama Petea fără să se vaccineze, anunță Agerpres.
 

Sursele citate au mai spus că cei trei şi-ar fi motivat decizia de a merge la DNA după ce au văzut că anchetatorii au reţinut mai multe persoane responsabile cu vaccinarea în centrul de vaccinare din Vama Petea, încheind cu procurorii anticorupţie acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.
 

Pe 25 noiembrie, procurorii DNA – Oradea au extins urmărirea penală în dosarul certificatelor false de vaccinare anti-COVID eliberate la un centru din Vama Petea şi au reţinut, pentru 24 de ore, o asistentă medicală de la Direcţia de Sănătate Satu Mare.
 

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate Tribunalului Satu Mare.
 

Sentințele definititive, prin neapelare în perioada 04.10.2022 – 26.10.2022, au fost date de Tribunalul Satu Mare. Astfel s-au admis acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea cu 18 inculpați și i-a condamnat pe aceștia la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, instigare la fals intelectual și instigare la fals informatic.
 

Dar pedeapasa mai mult umilitoare decât grea pentru inculpați a fost obligația acestora ca pe parcursul termenului de supraveghere fiecare să presteze câte o muncă neplătită în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, la una dintre instituțiile aflate pe raza domiciliilor inculpaților.
 

În același timp s-au anulat adeverințele de vaccinare emise pe numele celor 18 inculpați și anularea înregistrării în Registrul Electronic Național de Vaccinări a acestor inculpați, ca persoane vaccinate împotriva Covid 19.
 

Dacă inculpații respectivi au prestat 60 de zile în folosul comunității nummai știm nimic, însă la vremea respectivă cazul a fost intens mediatizat.

CITEȘTE ȘI: Percheziții DNA la Vama Petea, pentru vaccinări fictive

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with