Image 1
Image 2

SCHIMBĂRI CLIMATICE

Ce reacţii internaţionale au existat după adoptarea acordului de la Dubai?

Textul declaraţiei COP28 a fost publicat de preşedinţia conferinţei despre schimbări climatice de la Dubai, pe 13 decembrie 2023.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Documentul de 21 de pagini solicită ţărilor să se îndepărteze de combustibilii fosili în sistemele lor energetice.

 

Fostul vicepreşedinte al SUA şi militantul pentru mediu Al Gore a denunţat, pe 11 decembrie seara, o presupusă influenţă a statelor petroliere asupra proiectului de declaraţie finală a reuniunii. “E chiar mai rău decât se temeau mulţi”, a scris Al Gore pe reţeaua X.

 

În aplauzele participanţilor, preşedintele COP 28, Sultan al-Jaber a vorbit despre un ”document istoric”. ”Generaţiile viitoare nu vă vor cunoaşte probabil numele, dar vă vor fi recunoscătoare fiecăruia dintre voi”, a spus al-Jaber.

 

 

Planul convenit este de a considera obiectivul de 1,5 grade Celsius drept realizabil. Este vorba despre obiectivul asupra căruia s-a convenit la nivel internaţional la Paris în 2015 şi care stabileşte limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de epoca preindustrială.

 

 

Peste 100 de state au solicitat anterior o formulare mai cuprinzătoare şi anume eliminarea progresivă a combustibililor fosili. Cu toate acestea, textul lasă loc unor alte posibilităţi – cum ar fi folosirea în continuare a gazului, precum şi utilizarea unor tehnologii controversate pentru depozitarea şi captarea CO2.

 

 

Textul include totodată obiectivul triplării capacităţii energiilor regenerabile până în 2030 şi dublarea ritmului eficienţei energetice în aceeaşi perioadă. Ţările membre G20 şi-au exprimat deja angajamentul în acest sens.

 

Consemnăm câteva reacții internaționale după adoptarea unui acord de compromis global, care îndeamnă pentru prima dată ţările lumii să renunţe progresiv la combustibilii fosili, consideraţi vinovaţii principali ai schimbărilor climatice.

 

 

Conform unui articol publicat de AFP, acordul a fost salutat de preşedinţia emirateză a conferinţei, de Statele Unite, Uniunea Europeană, Franţa, Spania, Ţările de Jos, statele arabe, Africa de Sud şi, într-o mai mică măsură, de Australia. ONU şi Samoa, care s-au exprimat în numele statelor insulare mici, au fost mai moderate. China a făcut apel la ţările dezvoltate să preia conducerea în ceea ce priveşte tranziţia energetică globală.

 

 

“Ţările dezvoltate au o responsabilitate istorică şi incontestabilă în ceea ce priveşte schimbările climatice: ele trebuie să preia conducerea pentru a se angaja spre obiectivul de 1,5 grade Celsius” şi pentru “a atinge neutralitatea carbonului cât mai curând posibil”, a declarat Zhao Yingmin, viceministrul chinez al Mediului.

 

 

Acordul “istoric” semnat la COP28 “marchează începutul erei post-fosile”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat “o etapă importantă” care “angajează omenirea spre o tranziţie fără combustibili fosili”, îndemnând totodată la “accelerarea” luptei împotriva încălzirii planetei noastre. Macron a salutat şi recunoaşterea “rolului-cheie al sectorului nuclear”, “o premieră” apărată de Franţa, în paralel cu necesitatea unei triplări a energiilor regenerabile.

 

 

“Pentru prima dată, omenirea este pe cale să vorbească despre o renunţare la energiile fosile”, a declarat ministrul olandez pentru Climă, Rob Jetten.

 

 

“Grupul arab îşi exprimă recunoştinţa pentru eforturile deosebite depuse de preşedinţia Emiratelor Arabe Unite şi de echipa sa”, a declarat Albara Tawfiq, reprezentant al delegaţiei saudite la COP28. El a citat realizările din textul final, cum ar fi menţionarea tehnologiilor de captare şi stocare a carbonului, promovate de ţările producătoare de petrol pentru a continua să producă hidrocarburi.

 

 

Ministrul australian pentru Climă, Chris Bowen, a arătat în schimb că “rezultatul nu merge atât de departe pe cât mulţi dintre noi cereau, începând cu ţările cele mai vulnerabile”.

 

 

Alianţa micilor ţări insulare (AOSIS), deosebit de ameninţate de schimbările climatice, a exprimat anumite rezerve şi îngrijorări după adoptarea textului, pe care îl consideră insuficient.

 

 

Brazilia a îndemnat ţările dezvoltate să conducă tranziţia energetică şi să pună la dispoziţia ţărilor în curs de dezvoltare “resursele necesare”.

 

CITEȘTE ȘI:

1 an de la seceta extremă: Se pot depune cereri pentru despăgubiri până joi, 20 iulie

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with