Image 1
Image 2
Acasa

SCHIMBĂRI ÎN INDUSTRIA ELECTROCASNICELOR

Reparabilitatea devine prioritatea principală în UE

Reparabilitatea devine prioritatea principală în UE
Directiva trebuie să fie aprobată oficial de Consiliul UE și publicată în Jurnalul Oficial al UE, după care statele membre vor avea 24 de luni pentru a o transpune în legislația lor națională.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Într-o mișcare îndrăzneață, Uniunea Europeană introduce noi reguli pe piață pentru a încuraja repararea bunurilor, cum ar fi aspiratoarele, telefoanele și mașinile de spălat, în loc să le aruncăm și să le înlocuim cu altele noi. Producătorii sunt acum obligați să proiecteze produsele astfel încât să fie ușor reparabile și să ofere acces facil la piese de schimb și informații necesare pentru reparații. Această schimbare va avea un impact semnificativ asupra modului în care ne raportăm la produsele noastre electronice și electrocasnice, iar toate statele membre ale UE trebuie să se conformeze acestor noi reguli în următorii doi ani.

 

 

Anul trecut, peste 35 de milioane de tone de deșeuri electronice și electrocasnice au fost aruncate în Europa, echivalentul a aproape nouă ori greutatea Palatului Parlamentului. Situația din România nu este mai îmbucurătoare, cu costuri ridicate pentru reparații și un număr tot mai mic de meșteri disponibili. Comisia Europeană estimează că oamenii pierd aproximativ 12 miliarde de euro pe an înlocuind bunurile în loc să le repare.

 

Noile reguli impun producătorilor să ofere servicii de reparații rapide și la prețuri accesibile, să asigure disponibilitatea pieselor de schimb și să furnizeze toate informațiile necesare consumatorilor. În plus, garanția legală va fi extinsă cu un an pentru produsele reparate în timpul perioadei inițiale de garanție.

 

 

În cazul în care un aparat necesită reparații, consumatorii vor putea să împrumute un dispozitiv similar sau să opteze pentru unul recondiționat, dacă reparația nu este fezabilă. Pentru a încuraja repararea, statele membre pot implementa diverse stimulente, precum vouchere, fonduri pentru reparații, cursuri de reparare sau sprijinirea inițiativelor comunitare.

 

 

Directiva trebuie să fie aprobată oficial de Consiliul UE și publicată în Jurnalul Oficial al UE, după care statele membre vor avea 24 de luni pentru a o transpune în legislația lor națională.

 

 

Marius Badea, administrator al unei firme de reparații electrocasnice, explică că mulți producători concep astăzi modele cu o limită de funcționare, după care devin greu de reparat. Noua reglementare va forța producătorii să reproiecteze produsele pentru a facilita accesul la piesele de schimb și va obliga furnizorii să ofere piese de schimb pe piața liberă, o practică rar întâlnită în prezent.

 

 

Cu toate acestea, Badea subliniază că piața de reparații nu se poate dezvolta semnificativ din cauza lipsei de personal calificat. Deși există lucrători cu abilități tehnice, procentul celor necalificați este încă mare, iar acest lucru împiedică dezvoltarea eficientă a industriei de reparații electrocasnice.

 

 

Sorin Angel, președintele Cooperativei Mesteșugărești Metalo-Casnica, a avertizat anterior că unele electrocasnice produse în prezent au o calitate atât de scăzută încât sunt imposibil de reparat din punct de vedere economic atunci când se defectează.

 

CITEȘTE ȘI: Bugetul celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice, epuizat în 6 ore

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with