Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cine trebuie să cureţe rahatul de sub copertina de la Dacia, domnule city manager Maskulik?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

UPDATE: Miercuri, 3 martie 2021, am postat materialul cu titlul “Ce se ascunde după frumoasa cortină de pe faţada fostului hotel-restaurant Dacia, fost Panonia?”, crezând că autorităţile locale, în special city-managerul Maskulik Csaba, vor da ordine pentru curăţirea gunoiului din plin centru. Ne-am înşelat. Mizeria, gunoaiele, fecalele sunt şi joi, 4 martie, în acelaşi loc. Nimeni nu s-a autosesizat!

Dacia 1 – in zilele de azi

 

Ştirea iniţială:

Niciodată nu am fost puşi într-o situaţie mai ingrată: să aratăm ce se află în spatele cortinei care, frumos colorată, este aşezată peste faţada celei mai frumoase clădiri care s-a construit vreodată în Satu Mare.

Ridicată în timpul Austro-Ungariei, în  timpul primarului Hermann Mihaly, care ar merita o statuie în faţa Hotelului Dacia, premiată la bienala din Viena în anul 1903, clădirea Panonia, rebotezată Dacia, a devenit simbolul oraşului Satu Mare. Şi sperăm că va rămâne încă multe secole de aici încolo.

După revoluţia din 1989 clădirea, deşi a fost totdeauna proprietatea oraşului Satu Mare, printr-o inginerie a ajuns în proprietate privată. Printre cei care au lăsat oraşul fără capodopera lui arhitecturală se află şi un fost important om politic. Este ca şi cum ar fi fost vândut Turnul Eiffel din Paris sau Palatul Parlamentului din Budapesta.

Fără aportul unui fost preşedinte de Consiliu Judeţean, membru UDMR, clădirea nu ar fi ajuns în situaţia de acum. Vândută unui om de afaceri, care a şi făcut puşcărie pentru că nu a îngrijit clădirea monument, ajunsă în proprietatea unui personaj din Ungaria, unii spun că foarte sus pus, clădirea se află într-o şi mai jalnică stare.

Aflat în vizită la Satu Mare, un om de cultură din Austria a avut curiozitatea să vadă ce se află în spatele cortinei pusă în faţa zidurilor. A tras uşor prelata şi nu putem descrie ce a văzut. Imaginile pentru care ne cerem scuze fac cât o sută de mii de cuvinte. În spatele cortinei frumos colorată se află rahat. Adică excremente de om. Fecale. Mizerie de nedescris.

Nu vorbim despre periferie. Nu vorbim despre bieţii oameni care locuiescc lângă groapa de gunoi. Vorbim despre Centrul Vechi al municipiului Satu Mare.

 

 

Reporterii şi cameramanii ITV au vrut să verifice spusele domnului din Austria. Ce au înregistrat depăşeşte orice imaginaţie. Chiar şi cu mască de protecţie pe nas, nu ai cum să nu te simţi deranjat, la cel mai serios mod cu putinţă, de mirosul pestilenţial de fecale de lângă fostul hotel Dacia, adică din plin buricul Sătmarului. Locaţia exactă, pe colţul clădirii, chiar la intrarea în pasajul Ştefan Ruha, care duce spre Filarmonica Dinu Lipatti. 

În spatele prelatei care acoperă clădirea, prelată care se mai schimbă din când în când, pe treptele Hotelului Dacia şi-au făcut “casă” oameni ai străzii. Nu ştim dacă e unul sau mai mulţi. Cert este că tocmai acest miros groaznic ne-a îndemnat să tragem puţin de prelată să vedem ce e de fapt în spatele ei. Surpriza a fost cât se poate de neplăcută: plin de fecale şi de hârtie igienică, folosită, evident… O geacă groasă aşezată pe trepte, nişte flacoane şi o pâine expirată de luna trecută. Evident este că acolo stă cineva. Nu scapă de fecale şi urină nici pasajul Ruha. E pur şi simplu infiltrată urina peste tot.

În zonă trec zilnic probabil sute de persoane. Trec elevii care merg la şcoală, trec oamenii care au un drum în zonă, la care se adaugă locuitorii şi aşa mai departe. Calcă prin toate aceste mizerii lăsate de om. Faptul că în pasajul Ruha îşi fac nevoile fiziologice unii şi alţii poate nu e o noutate, la fel cum nu e nici în pasajul ce duce dinspre Piaţa Mare spre centru. Sunt zone mizere ale oraşului, toate central. Ceea ce supără este că nu se ia nicio măsură ca Pasajul Ştefan Ruha şi treptele Hotelului Dacia să revină la starea de dinainte, să scape de utilitatea de WC.

Încă o dată ne cerem mii de scuze pentru imaginile dizgraţioase, dar adevărul trebuie spus, oricât de neplăcut ar fi.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

14 comentarii

  1. Asa nu se mai poate trai in orasul acesta. Toata ziua ni se spune cite milioane de euro intra si nu se vede nimic. Numai mizerie si mizerie. Numai furturi, infractori, accidente, scandaluri. Traim de cinci generatii in acest oras dar eu si familia mea ne-am saturat. O sa plecam in alta parte.

  2. Este o reală dramă pentru oraș, pentru noi sătmărenii! Clădire monument istoric, bijuteria și simbolul orașului! Și în plin centru! Azi mai simbolizează doar decadența, indiferența, lipsa de responsabilitate și hoția celor ce au adus clădirea într-un asemenea hal. Indiferent cine a ridicat-o, azi e doar simbolul jenant al orașului! Ca să nu spun simbolul de rahat, că tot e adevărat!

  3. Articolul subliniaza foarte CORECT , Dacia, Panonia a fost construit de IMPERIUL HABSBURG, Maghiarii din Türkmenistan au avut o influenta zero in acest capitol al arhichteturii din Satu- Mare. Imperiul din Austria a dezvoltat si au construit toate orasele de renume din Transilvania-SIEBENBÜRGEN-vezi -Klausenburg, Kronstadt Arad, Temeschwar. Austriecii au adus civilizatie , viata de trai superior in oras, ungurii au adus multi roma din Azerbaidjan.

Lasă un răspuns