Image 1
Image 2

RELAȚII TENSIONATE

Ce se întâmplă cu PNRR-ul Ungariei

Comisia Europeană a luat decizii în cazul Planul Național de Redresare și Reziliență Revizuit al Ungariei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Comisia Europeană a aprobat  Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) revizuit al Ungariei, semnând astfel autorizarea pentru o primă plată masivă de 900 de milioane de euro din cadrul planului REPowerEU, relatează MTI.

 

 

Decizia nu este lipsită de tensiuni, având în vedere că Bruxelles-ul încearcă să-l convingă pe premierul ungar Viktor Orban să renunțe la veto-ul său împotriva unui ajutor financiar european de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei.

 

 

De-a lungul ultimilor ani, relațiile dintre Ungaria și Uniunea Europeană au fost tensionate, în special din cauza acuzațiilor aduse premierului Orban privind încălcarea statului de drept.

În replică, Comisia Europeană a blocat accesul Ungariei la fondurile de coeziune și la cele din planul european de relansare post-pandemie. Aceste fonduri sunt esențiale pentru țara central-europeană, mai ales că fac parte din PNRR, un instrument crucial pentru redresarea economică a statelor membre.

 

 

Premierul Viktor Orban a răspuns la blocarea fondurilor acuzând Bruxelles-ul că acționează din motive politice, contestând orientarea conservatoare a guvernului său și măsurile luate împotriva migrației ilegale și comunității LGBT. Acesta a amenințat chiar că ar putea bloca ajutorul financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina și procesul de aderare al acesteia la UE.

 

 

PNRR-ul revizuit al Ungariei are o valoare totală de 10,4 miliarde de euro, din care 6,5 miliarde de euro reprezintă granturi și 3,9 miliarde de euro împrumuturi. În plus, Ungaria va beneficia de 4,6 miliarde de euro în cadrul planului european REPowerEU, care vizează accelerarea tranziției către o energie curată.

 

 

Cu toate acestea, analiștii europeni subliniază că această primă plată de 900 de milioane de euro nu rezolvă toate problemele Ungariei. Bruxelles-ul insistă în continuare asupra îndeplinirii cerințelor legate de combaterea corupției și asigurarea independenței judiciare pentru a debloca accesul la alte fonduri. Decizia Comisiei Europene de a activa mecanismul de condiționalitate privind statul de drept rămâne în vigoare și este o măsură fără precedent împotriva Ungariei.

 

 

În timp ce tensiunile dintre Ungaria și Uniunea Europeană persistă, această aprobare a PNRR revizuit aduce un pas înainte în direcția redresării economice a țării, dar se conturează totodată ca un pas delicat pe scena diplomatică europeană.

 

CITEȘTE ȘI:Viktor Orban sfătuiește Elveția să nu intre în UE

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with