Image 1
Image 2

Reprezentante OFL Satu Mare, la o reuniune liberală în Republica Moldova

Reprezentante OFL Satu Mare, la o reuniune liberală în Republica Moldova
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O delegaţie a Organizaţiei Femeilor Liberale Satu Mare condusă de preşedinta Organizaţiei Alina Ristea, a participat marţi 13.06.2023, la Chişinău, alături de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale din România, senatoarea Nicoleta Pauliuc, la constituirea unui grup de lucru format din femei de pe cele două maluri ale Prutului, care să întărească legăturile dintre cele două state şi să contribuie la securitatea regională.

Evenimentul „Mai puternice, peste frontieră”, desfăşurat sub egida Women4Security, organizat de Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, a reunit 200 de femei din România (membre ale Organizaţiei Femeilor Liberale) şi Republica Moldova pentru a gândi proiecte, a găsi soluţii şi pentru a-şi uni forţele în vederea dezvoltării unor parteneriate pe patru direcţii: implicarea comunităţii, digitalizarea, conexiuni trans-sectoriale şi implicarea tinerilor.

„În această perioadă complicată, când riscurile de securitate au crescut exponenţial, femeile din regiunea noastră sunt în prima linie pentru a oferi siguranţa şi pentru a proteja pacea în ţară, în localitate, la locul de muncă, iar în Ucraina chiar pe linia frontului. Salut această reuniune a femeilor din România şi Republica Moldova, care are ca obiectiv crearea punţilor dintre statele noastre, stabilirea relaţiilor de colaborare la diferite niveluri şi în diferite domenii, dar şi schimbul de bune practici între femeile de pe ambele maluri ale Prutului. Vă îndemn să lucrăm ca o echipă unită pentru a construi o lume sigură, o lume în care viaţa fiecărui om este preţuită, este respectată, este protejată”, a declarat Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova.

„În ţările UE, una dintre discuţiile semnificative o reprezintă egalitatea de gen şi nevoia ca tot mai multe femei să aibă acces la poziţii de decizie politică înalte. Privesc la Republica Moldova şi realizez că aici problematica de gen a fost rezolvată prin meritocraţie.Cel mai important lucru în realizarea acestei reţele este faptul că ne va permite să ne cunoaştem cumva mai bine. Chiar dacă suntem ţări surori, uneori am impresia că românii nu cunosc foarte bine ce se întâmplă în Republica Moldova şi cum să se conecteze mai bine la realităţile de aici. La fel cum cred că pentru partea moldoveană accesul la structurile unui stat membru UE şi NATO reprezintă o oportunitate de formare şi dezvoltare”, a afirmat senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc în faţa audienţei de la Chişinău.

“Doamnele liberale din Satu Mare sunt de părere că pot contribui la rezolvarea multor probleme economice, sociale, cu impact major asupra întregii societăţi, nu doar asupra unor microgrupuri”, a declarat Alina Ristea.

Participantele la eveniment au concluzionat că Republica Moldova şi România vor propune modalităţi pentru formalizarea reţelei sau grupului feminin de lucru, inclusiv prin explorarea posibilităţii includerii ca addendum la Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare Republica Moldova şi România, semnată la Bucureşti în noiembrie 2021. Reţeaua de lucru româno-moldovenească este subsumată Agendei NATO Femeile, Pacea şi Securitatea din noiembrie 2020 şi Concluziilor Consiliului Uniunii Europene privind femeile, pacea şi securitatea din noiembrie 2022. Următoarea şedinţă a Reţelei va avea loc în România în trimestrul al III-lea al acestui an.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with