Image 1
Image 2

JUDEȚUL SATU MARE

Ce se producea în județul Satu Mare în urmă cu 50 de ani?

Ce se producea în județul  Satu Mare  în urmă cu 50 de ani?
Dacă din "epoca de aur" scoți câteva elemente s-ar putea să constați că, în linii mari, societatea instrase într-o anumită normalitate.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Locuri de muncă, relativă egalitate de șanse, puțin peste limita sărăciei extreme, cultură suficientă cât să nu spui că există foarte mulți “analfabeți funcționali. Dar ce trebuie scos ca să se poată afirma că există o rânduială?

 

 

În primul rând trebuie scos din ecuație Ceaușescu și Securitatea. În al doilea rând partidul unic trebuia înlocuit cu pluralismul politic. Evident, trebuia desființată cenzura. Dacă în anii 1970 se făceau toate acestea am fi avut în linii mari cam ce aveau țările din Occident.

 

 

Pe scurt, dacăp dintr-o societate scoți propaganda, culturl personalității, organele represive gen Securitatea comunisrtă, ajungi la o lume normală. Dar istoria nu se poate schimba. Este așa cum și-o fac oamenii.
Ne place să spunem că la noi comunismul a fost adus de tancurile sovietice. Addevărul este că tancurile  sovietice doar l-au susținut o vreme după care ne-am făcut noi propriile  instrumente de respresiune. În rest comunismul a fost “edificat” tot de oameni. Așa cum în zilele de mai târziu tot oamenilor li se datorează pensiile speciale, tot oamenii au fabricat binomul de tristă amintire SRI-DNA care a distrus capitalul românesc.
Dar iată o mostră de ce s-a realizat în epoca de tristă amintire din punct de vedre al libertății și drepturilor omului.
O comparație între economia din anul 1974 și economia locală din anul 2024 este liber să o facă fiecare. Pentru asta trebuie să ne documentăm. Iată un document de acum o jumătate de secol din ziarul “Cronica sătmăreană”.

 

 

 

 

Un instantaneu din anul 1974 Uniunea Județeană a Coperativelor Meșteșugărești Satu Mare

 

 

U.J.C.M. Satu Mare înmănunchează 9 cooperative meșteșugărești, profilate precis pe meserii înrudite sau pe ramuri apropiate de prestații de servicii către populație.
La Satu Mare activează cooperativele: „TEXTILE-TRICOTAJE“, devenită în ultimii ani o puternică și foarte modernă unitate economică, a cărei activitate este cuprinsă în însăși denumirea ei tricotaje, lenjerie și o vastă gamă de activități pe bază de textile; „MUNCA“, cooperativă cu secții bine organizate pentru producția de încălțăminte cu fețe din piele sau din înlocuitori, secții de comandă pentru încălțăminte și îmbrăcăminte, și, cunoscută mai ales prin această vastă rețea de mici ateliere de reparat încălțăminte, în cadrul cărora îl întâlnim într-o nouă ipostază pe omul bun, harnic, atent, săritor, devenit erou de poem prin Th. Neculuță, și fără de care greu ne-am putea concepe activitatea noastră cotidiană. Tot în Satu Mareactivează cooperativele: „METALOLEMN“, cu secții de tâmplărie, mobilă și binale, lăcătușărie, mecanică fină, auto-moto, electrică etc.; „CONSTRUCTORUL”, care execută lucrări de construcții, reparații, instalații apă, canal, electrică etc.; „UNIREA“ este specializată mai ales în cartonaje, articole din material plastic și confecții, iar „ARTA POPULARĂ“, în covoare, împletituri din papură și cusături.

 

 

 

La Carei funcționează Cooperativa „STĂRUINȚA”, cu secții de producție pentru confecția încălțămintei în serie, îmbrăcăminte, comandă și reparații diferite. La Tășnad își desfășoară activitatea Cooperativa „VOINȚA”, iar la Negrești-Oaș, „PRESTAREA”.
Toate cooperativele din județul nostru au o caracteristică comună sectorul de prestații de servicii către populație, devenit însăși rațiunea de a fi a cooperației meșteșugărești, acest sector venind în întâmpinarea nevoilor și răspunzând  necesităților cotidiene ale tuturor cetățenilor.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with